Terhesség

Ezért is fontos a megfelelő dózisú D-vitamin a terhesség alatt

Azt tudjuk, hogy a D-vitamin nélkülözhetetlen az erős csontokhoz és az általános egészségi állapotunkhoz. De a napfény önmagában nem feltétlenül elég, hogy kellő mennyiségű D-vitaminhoz jussunk, pláne, ha várandós nőről van szó.
2017. Február 02.

Amerikai tudósok arra jutottak, hogy a terhesség alatt a magasabb D-vitamin bevitele csökkenti a gyulladások kockázatát.

A súlyos D-vitamin-hiány hozzájárulhat a csontritkulás és az angolkór kialakulásához felnőtteknél, gyerekeknél, s a csecsemőknél is. A legutóbbi felmérések szerint a D-vitamin hiánya akár az amerikai terhességek 69 százalékát is érintheti.

A D-vitamin elősegíti a kalcium és a foszfor beépülését a csontokba. A magasabb D-vitamin szint erősíti az immunrendszert, csökkenti a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát és fontos szerepet játszik a gyulladási folyamatok kivédésében is. A terhesség alatti gyulladás kialakulásának csökkentése pedig fontos, ez ugyanis magas vérnyomást, koraszülést, alacsony születési súlyt eredményezhet.

A vizsgálat során a várandós nőket három csoportra osztották, akik különböző dózisú D-vitamint, illetve placebót kaptak. A vérminták analizálása során vizsgálták az immunrendszert és a gyulladásos markereket.

Arra jutottak, hogy a D-vitamint szintje nem befolyásolta az anyai vérnyomást vagy a csecsemő születési súlyát. A magasabb szint viszont sokaknál gyulladásgátló hatást gyakorolt.

A megfelelő D-vitamin-szint biztosításához érdemes az étrendbe minél gyakrabban beiktatni a halolajat, tojást és májat. És érdemes minél többet napon tartózkodni.

Terhesség alatt minimum 2000 NE szükséges. (Egyes szakmai ajánlások szerint a 12. terhességi héttől 4000 NE.)Ahogy a felnőtteknek is, úgy a várandósoknak is októbertől márciusig szükség van mesterséges pótlásra, hisz a hagyományos magyar táplálkozási szokások mellett nagyjából 80 NE mennyiség jut a szervezetebe a D-vitaminból. Nyáron nincs szükség kiegészítésre, ha legalább napi 15 percet tölt a kismama a napon. A nyáron felhalmozott készleteket sajnos mindössze 6 hét leforgása alatt feléljük, így a téli hónapokra komoly D-vitamin-hiány alakulhat ki.

Kapcsolódó cikkeink D-vitamin témában: