Kisgyerek

Szabadnapos orvos mentette meg a kislányom életét

Megrázó történet egy anyáról, aki az utolsó pillanatban ismerte fel, hogy ételallergiás a lánya.
2023. Szeptember 06.
gyerek allergiája
Egy pillanat alatt baj lehet, ha allergiás a diófélékre (Fotó: Getty Images)

2021-ben New York állam északi részéből a floridai West Palm Beachbe költöztünk családunkkal, és izgatottan adtuk át magunkat a napsütésnek és a melegnek. Beírattuk két kisgyermekünket a házunkhoz közeli óvodába, és szinte azonnal hozzáláttunk, hogy megismerkedjünk az intézménnyel és a közösséggel.

Felfigyeltem egy vörös cipő képére, ami szinte minden ajtóra ki volt ragasztva. Megkérdeztem az intézményvezetőt, mit jelképez a cipő, mire ő azt mondta, hogy nézzek utána a Piros tornacipők Oakley-ért nevű civil szervezetnek.

Kiderült, hogy Oakley egy diákjuk volt, aki a diófélékre adott allergiás reakcióban vesztette életét. Ezt követően a szülei szervezetet alapítottak, hogy világszerte támogassák az ételallergiákkal kapcsolatos tudatosságot és az adrenalin használatát, amit a halálakor nem használtak, bár megmenthette volna.

Késő este fennmaradtam, és mindent elolvastam Oakleyről és az önzetlen, hihetetlen szüleiről, amit csak tudtam. Gombócvolt a torkomban, és csendesen sírtam, néztem a fotókat, amelyeket gyönyörű fiújukról osztottak meg. Instagram-fiókjuk rengeteg tudást tartalmazott: a legfontosabb allergénekről, hogyan és mikor kell használni az epinefrin-injektorokat (amelyekre gyakran egy jól ismert márkanév, az EpiPen hivatkozik), az allergia tüneteit és még sok mást. Ez az oldal mágnesként vonzotta az agyam – mindent tudni akartam arról, hogyan előzhetem meg az elszenvedett tragédiát, és hitetlenkedtem, milyen keveset tudok az ételallergiákról.

Sikítottam, felkaptam és összefüggéstelenül kiabáltam

Néhány héttel később a férjemmel elkísértük a gyerekeinket néhány háztömbnyire egy ünnepségre West Palm belvárosában. Sötét volt és késő, így az akkor 3 és 5 éves gyerekeink a dupla babakocsijukba voltak szíjazva. Fagylaltért könyörögtek, mi pedig beleegyeztünk, és csatlakoztunk a többi családhoz egy hosszú sorba egy aranyos rózsaszín élelmiszerkocsi mögött, ahol „szuperfood fagylaltot” árultak. Hangosan felolvastam a választási lehetőségeket, nem említettem a gyerekeimnek, hogy a fagylalt dióból készült, így nem utasították el egyből, mielőtt megkóstolták volna.

A lányom kézzel nyúlt a fagyihoz és rögtön szólt, hogy viszket az ujja. Körülbelül 30 másodperccel később, miután megevett néhány kanállal, az arcára néztem, és a szívem megállt. „Valami baj van?” – kérdezte tőlem nagy barna szemei mögül. És sajnos valami egészen biztosan volt. Az arca eltorzul, az ajka körül megduzzadt, és vörös-fehér foltok keletkeztek rajta, amelyek hevesen viszkettek.

Sikítottam, felkaptam és összefüggéstelenül kiabáltam a férjemnek, hogy segítségre van szükségünk. Oakley képei villámgyorsan átvillantak az agyamon – a szülei miatt tudtam, hogy szükségünk van epinefrinre.

A férjemmel együtt rohantunk, ő a babakocsiban lökte a rémült fiunkat, miközben a lányunkat fogtam és segítségért kiáltottam. Őszintén szólva nem tudom, mit kiabáltam, de azt tudom, hogy ez elég volt ahhoz, hogy felhívja egy, a tömegben álló orvos figyelmét. Ő is a családjával volt  rendezvényen és egyből azt kérdezte, szükségünk van-e egy EpiPenre?

„Orvos vagyok, és a feleségemnek van egy a táskájában. Akarja, hogy beadjam?” Mintha testen kívüli élményben volt részem. Lelkes igent kiáltottam, miközben a férjem hívta a mentőket. Az idő egy része óráknak, más része ezredmásodperceknek tűntek, de a lányom tünetei az injekció beadása után egy percen belül javulni kezdtek, és elöntött a megkönnyebbülés, amikor az orvos szólt a mentőknek, hogy minden rendben lesz.

Megköszöntem, hogy megmentették a lányomat

Soha nem felejtem el, hogy a kislányommal beszálltunk a mentőautóba, a szeme fehérje élénkvörös volt, és csalánkiütések bukkantak fel szőke, göndör hajvonala mentén. Az ajtók becsukódtak, miközben intettem a férjemnek és zokogó fiamnak.

Az éjszaka nagy részét a kórházban töltöttük, és később a férjem is csatlakozott hozzánk, miután megkérte a bébiszittert, hogy a fiunkkal legyen. Azt követően, hogy a lányunk gyógyszert és szteroidokat kapott, órákat töltött megfigyelés alatt, majd hazaengedtek – de életünk hátralévő része örökre megváltozott.

A férjem hajnali háromkor egy másik városba autózott az egyetlen nyitva tartó gyógyszertárba, hogy kiváltsa az EpiPen-receptünket. Csak Oakley szülei miatt tudtam ezt a sürgősségi orvostól kérni. Írtam nekik a kórház parkolójából, kifejezve hálámat, ami közel sem volt elég. Az epinefrin megmentette a lányunk életét.

A következő hetekben az allergológusnál végzett vérvizsgálatok és bőrvizsgálatok megerősítették ételallergiáját, különösen a kesudióval szemben, amely a hírhedt fagylalt fő összetevője, és az epinefrin-injektorok mindörökre a testünk kiterjesztését jelentik. Az élet kihívást jelentett az esemény nyomán. Sokáig jártam terápiára, és amúgy is megszállott és szorongó hajlamaim a legrosszabb napokat látták. A lányunk ellenőrzése, a tanároknak, gondozóknak és a látogató családtagjainknak a kiokosítása, hogy mit ehet, és mit nem, olyan új, stresszes munkának éreztem, amit soha nem akartam.

Oakley szülei, akik átélték a legrosszabbat, életüket mások segítésének szentelték. Egy orvos, aki a családjával együtt élvezte az ünnepi eseményt, látta, hogy szükségünk van rá, és megmentett minket. Bármilyen fájdalmas is az emlék, rajtunk a sor. Ismerkedjetek meg az ételallergiával, még akkor is, ha gyermekeitek nem szenvednek ilyenben – mi megtettük, és én minden egyes nap hálás vagyok érte. A tudás legyőzi a félelmet. (VIA)