Baba

Mit tehetsz, ha szeles a baba?

A csecsemő éretlen emésztőrendszerében gyakran rekednek meg a bélgázok, emiatt sokszor lehet nyűgös, nyugtalan a pici. Hogyan segíthetsz rajta? Gyermekorvost kérdeztünk az okokról és a teendőkről.
2017. Május 29.

Mit tehetsz, ha szeles a baba?

3-4 hetes kortól 3-4 hónapos korig a babák szinte mindegyikénél okoznak átmeneti panaszokat a bélgázok. Egyre több az allergiás pici is, ezért mind többen keresik fel a gyermekorvost bélrendszeri panaszokkal – mondja Dr. Nagy Ilona, a Medikids Gyermekgyógyászati Központ csecsemő- és gyermekgyógyásza.

Mitől lehet szeles a baba?

Amikor egy csecsemő sokat sír, vagy mohón szopik, nagyon sok levegőt nyel, amely a emésztőrendszerbe kerülve, a bélnedvekkel találkozva “felhabosodik”. Ha pedig a bél egy-egy kanyarban megtörik, akkor ez a hab megreked, és feszíti a pocakot – ismerteti a doktornő.

Hogyan akadályozható meg, hogy levegő kerüljön az emésztőrendszerbe?

A megelőzésben a legfontosabb, hogy a baba ne tudjon sok levegőt nyelni – hangsúlyozza a szakorvos. Étkezéseknél a mohón szopó babákkal érdemes az első pár perc után egy kis pihenőt tartani, büfiztetni a picit, és csak utána folytatni az evést, ilyenkor már nem nyel olyan nagyokat a csecsemő. A cumisüvegből táplált babáknál figyelni kell arra, hogy az üvegből nehezen, lassan jöjjön a tej vagy a tápszer, a cumi vége pedig folyadékkal legyen tele, ne kerüljön bele levegő.

Evés után a lenyelt levegőtől büfizéssel szabadulhat meg a gyermek. Javasolt erre hosszabb időt, 20-25 percet szánni, ugyanis a büfizést is meg kell tanulniuk a kicsiknek. Ha a büfi nem akar kijönni, akkor a következő étkezés előtt jót tehet a pocakmasszázs és a tornáztatás, különösen a bicikliztetés, hiszen mocorgás közben könnyebben kiszabadulnak a gázok.

A sírás csökkentésében segíthet, ha észben tartjuk, hogy a babák alvása az első 25-30 percben még felületes, és könnyen felébrednek, ha ilyenkor lerakjuk őket a kiságyba. Érdemes kivárni, míg a pici eljut a mélyalvási szakaszba, és csak azután letenni, így jobban, hosszabban fog aludni.

Ha a fenti praktikák ellenére is nagyon szeles a baba, akkor patikában vásárolható készítményekkel (Espumisan, Infacol) segíthetünk rajta. Ezek a szerek csökkentik a folyadékok felületi feszültségét, ezáltal a habképződést is. Evés előtt vagy közben célszerű beadni belőlük az előírt adagot.

Szélcső: csak végső esetben!

Kézenfekvőnek tűnik szélcsövet használni a gázok távozásának megkönnyítésére, ám Dr. Nagy Ilona ezt csak végső esetben, alkalomszerűen javasolja. Sok baba kakiláskor, illetve a gázok távozásakor a többi izmával együtt azokat az izmokat is összehúzza, amelyeket az ürítéshez el kellene engednie. Ha túl sokszor használjuk a szélcsövet, akkor a csecsemő nem tudja megtanulni, hogyan irányítsa az izmait ürítéskor.

Emésztési zavar is lehet a gázképződés oka

Kínozhatja szélgörcs a babát akkor is, ha valamilyen emésztőrendszeri problémája van – figyelmeztet a gyermekgyógyász.

Az egyik leggyakoribb zavar a laktózintolerancia, vagyis a tejcukorérzékenység. Az anyatej nagyon sok tejcukrot tartalmaz, és ha a kicsi nem tudja megemészteni, a beleiben található bacilusok elkezdik erjeszteni, így gáz képződik. Ezen a problémán laktáz enzimet tartalmazó cseppekkel lehet segíteni.

Gondot okozhat a nem megfelelő bélflóra is, vagyis ha a laktobacilusok helyett a kólibaktériumok vannak túlsúlyban az emésztőrendszerben. Ez sokszor fordul elő császármetszéssel született babáknál, akiknél később fejlődik ki az egészséges bélflóra. Az ő tüneteiket a megfelelő probiotikumok csökkenthetik.

Egyre több kicsinél jelentkezik felszívódási zavar valamilyen táplálékallergia miatt. Az anyatejbe sok minden átmegy, így a leggyakoribb allergének: a tej, a tojás és az olajos magvak molekulái is, amelyek miatt az allergiás babánál emésztőrendszeri gyulladás alakul ki. Ez a bél legfelső rétegét irritálja, amely a tejcukor lebontásáért is felelős, ezért másodlagos tejcukorérzékenység jöhet létre. Ráadásul a pici az ételt se tudja megemészteni, amely így erjedésnek indul, miközben gázok keletkeznek.

Ha a szoptatott csecsemőnél felmerül az ételallergia lehetősége, akkor az anya 4-6 hétig tartó szigorú diétájával lehet kiszűrni az allergén forrását. Először a tejet és a tejtermékeket érdemes elhagyni, amelyek növényi készítményekkel helyettesíthetők. A diétát nagyon komolyan kell venni, ilyenkor a vásárolt élelmiszerek összetevőit is át kell böngészni, hogy véletlenül se fogyasszunk semmilyen tejszármazékot!

Ha a baba panaszai múlnak, akkor óvatosan vissza lehet vezetni az étrendbe a tejtermékeket. Ha a pici állapota ismét rosszra fordul, akkor 1 éves koráig teljesen ki kell iktatni az étrendből a tejet, a születésnap után pedig gasztroenterológiai vizsgálatra lesz szükség.

Ha tápszeres babánál merül fel allergia, akkor a gyermekorvos segíthet a megfelelő tápszer kiválasztásában.

Ahogy érik a bélrendszer, a csecsemőkori allergiák egy részét kinőhetik a babák. A tejallergiás kicsik 50-70%-ának egyéves korára megszűnnek a panaszai, és be lehet vezetni az étrendbe a tejtermékeket.

Kapcsolódó cikkeink: