Baba

Erre figyelj, ha bébiételt veszel

Tele van kérdésekkel az ember a bébiételes polc előtt: melyiket válasszuk, melyik a legfinomabb, mire kell figyelni?
Tippek az üveges bébiétel vásárláshoz

A hozzátáplálás során fontos, hogy gyermekedet megismertesd a családra jellemző ételekkel, fogásokkal. A baba kora szerint természetesen ezeket szükséges átalakítani, de szuper, ha magad/magatok készítitek neki az ételeket. Jól olvasod, Apa is nyugodtan készítheti a baba ételeit, igazán nagy segítség ez az anyák számára.

Viszont el kell fogadni, hogy van olyan helyzet, amikor nem tudod kivitelezni az ételkészítést…

…mert fáradt vagy,

…vagy nincs időd,

…nincs kedved,

…nincs otthon optimális alapanyag.

Ezekben az esetekben nem szabad bűntudatot érezned, pont ezekre a helyzetekre valóak a bevizsgált, minőségi üveges bébiételek! A termékeket válogatott, minőségi összetevőkből készítik, és szigorúan vizsgálják.

A legfontosabb szabály, hogy az új alapanyagot a babádnak ne egy üveges bébiételen keresztül vezesd be, hanem kizárólag olyan étellel, amit magad készítesz számára!

Tippek üvegesbébiétel-vásárláshoz

  1. Tárazz be otthonra és az utazásokra! Hidd el, lesz olyan helyzet, amikor jól jön egy tápláló menü!
  2. Olvasd el az összetevőket! Olyan terméket válasz, amelyben kizárólag már bevezetett alapanyagok szerepelnek (lsd. fent).
  3. Cukor stop. Törekedj arra, hogy gyermeked ne fogyasszon rendszeresen hozzáadott cukrot tartalmazó termékeket, hiszen a túlzott cukorfogyasztás számos betegség kialakulását előidézheti.
  4. Változatosság. Többféle terméket váltogass, és ne kizárólag édes ízűeket. Ha babádnak csak édes ételeket (pl. alma, barack, banán, sárgarépa, édesburgonya, stb.) kínálsz, fennáll az esélye, hogy később nehezebben fogad el különféle nem édes fogásokat. Ne félj a kesernyésebb, savanykásabb ízek kínálásától.
  5. Korosztálynak megfelelő állag. Pürés ételt evő babádnak olyan terméket válasz, amely megfelelő állagú, de szépen lassan – a baba 8-9 hónapos korára – már a darabosabb ételekkel is ismertesd meg őt. Ha hónapokig csak püréket eszik, nehezebb lehet az átállás a darabosabb ételekre. Ez az átállás legyen fokozatos, ne egyik napról a másikra adj a kezébe kiflit. Első körben a kissé darabosabb pürék, majd a puha falatok következhetnek.
  6. Húst ide! A vas a legjobban felszívódó formában a húsokban található meg. A hozzátáplálás egyik fő feladata, hogy a baba vasraktárait feltöltsük, hiszen ezek általában 6 hónapos életkorra már kiürültek. Almával és sárgarépával ez nehezen kivitelezhető, ezért az alapízek után szorosan, egészen 6 hónapos koról bevezethetőek a húsos, halas menük is az egészséges baba étrendjébe.
  7. Maradékok a szomszéd babának? Nem feltétlen kell azon törnöd a fejedet, hogy mit kezdj a felhalmozott készletekkel, hiszen több termék kitűnően beleépíthető 1-3 éves gyermekek menüjébe is (pl. banán-almapéppel szuper piskótát lehet sütni, kiváltva így a cukrot a piskótában).

Talán a legfontosabb, hogy elfogadd: nem teszel rosszat gyermekednek azzal, ha olyan helyzet adódik, amikor üveges bébiételhez kell nyúlni. A minőségi termékek tápláló, biztonságos ételül szolgálnak babád számára, kiegészítve az általad/általatok elkészített családi ételeket.

Kapcsolódó cikkek: