Baba

Melyik lázmérőt válasszam?

A lázmérő a házipatika alapvető darabja. De vajon melyiket érdemes megvásárolnunk? Ebben a cikkben bemutatjuk a különféle lázmérő típusokat, és sorra vesszük előnyeiket és hátrányaikat.
2020. Október 13.
Melyik lázmérőt válasszam? (fotó: Getty Images)

Gyermekkorban a láz az egyik leggyakoribb tünete a betegségeknek, így fontos, hogy mindig legyen kéznél a gyermek életkorának és állapotának megfelelő lázmérő és lázcsillapító készítmény a házi patikában. De milyen lázmérőt érdemes vásárolni? Vegyük most sorra ez egyes lázmérő típusok jellemzőit!

Higanyos lázmérők

Sok háztartásban még ma is fellelhető ilyen lázmérő, de jó tudni, hogy 2009 óta azonban ilyen lázmérőt hiába is kérünk a patikákban, forgalmazásukat ugyanis betiltották.

Mivel higanytartalmuk miatt veszélyesnek számítanak, ezért érdemes lecserélni őket digitális lázmérőkre.

Hol lehet a higanyos lázmérővel mérni?

Kisebb gyerekeknek (jellemzően óvodás korig) elsősorban a végbélben mérhető a testhő. 1 éves kor felett, ha a gyermek együttműködő, akkor hónaljban is lehet használni.

Milyen előnyük van a higanyos lázmérőknek?

Nagyon pontos eredményt adnak.

Milyen hátrányuk van a higanyos lázmérőknek?

A hagyományos higanyos lázmérő használata nagy óvatosságot igényel, törékeny üvegteste, és a benne lévő mérgező higany miatt!

Mire kell figyelni a mérés során?

Hónaljban történő mérés esetén: Kb. 10 percig kell a mérésnek tartania. Itt arra kell ügyelni, hogy a lázmérő vége végig mélyen a hónaljárokban maradjon.

Szájban vagy végbélben történő mérés esetén: elegendő 3 perc is, ez esetben azonban a mért eredményből mindig le kell vonni 0,5 fokot!

A végbélben történő testhő méréskor ne felejtsük el bekenni a hőmérő végét vazelinnel vagy popsikrémmel!

Analóg higanymentes lázmérők

Formájukban és kialakításukban a hagyományos lázmérőkhöz hasonlítanak ezek az eszközök, amelyek a hőtágulás elvén működnek, és valamilyen higany-helyettesítő anyagot (többnyire galliumot) tartalmaznak.

Akárcsak a hagyományos lázmérőt, az analóg lázmérőket is használhatjuk hónaljban, szájban és végbélben is.

Milyen előnyük van az analóg lázmérőknek?

A higanyos lázmérőnél gyorsabban lehet velük mérni, és pontos eredményt adnak.

Milyen hátrányuk van az analóg lázmérőknek?

A digitális lázmérőkhöz képest az analóg lázmérőkkel még mindig hosszabb a lázmérés folyamata, és akárcsak klasszikus elődjük, ezek is üvegből készülnek.

További hátrány, hogy a gallium tartalmú lázmérőket nagyon nehéz lerázni.

Milyen módszerrel lehet lerázni az analóg lázmérőket?

1. Érdemes az utolsó 1 cm-t erősen megfogni (a mutató-és hüvelykujjunk közé csippentve), és erőteljes mozdulatokkal erősen rázni.

2. A gyártók lerázót is szoktak adni ezekhez az eszközökhöz (ez egyúttal a hőmérő tokjaként is funkcionál), amivel némileg könnyebb elvégezni ezt a procedúrát.

3. A leghatékonyabb technikához azonban csak egy zoknira lesz szükségünk.

Hagyományos digitális lázmérők

Természetesen csak formájában hasonlóak ezek az eszközök a klasszikus lázmérőhöz, de elődjükkel ellentétben már nem üvegből készülnek, hanem műanyagból, használatukhoz elem szükséges, és az eredményt egy kijelzőn lehet megtekinteni.

Hol lehet a hagyományos digitális lázmérőkkel mérni?

Szájban, hónaljban és végbélben egyaránt használható ez az eszköz. Csecsemők esetében – a sérülések elkerülése miatt – inkább a flexibilis szondafejjel rendelkező típust érdemes használni, ezekből is választhatunk éjszakai mérésre is alkalmas változatot.

Milyen előnyei vannak a hagyományos digitális lázmérőknek?

Az egyik legnagyobb előnyük, hogy akár 10-20 másodperc alatt megmérik a testhőt. Mindenféle életkorban használhatóak, pontos leolvasást biztosítanak és nem mellesleg viszonylag olcsón meg lehet őket vásárolni. Bizonyos típusokban hangjelzés figyelmeztethet a mérési folyamat végére, és a memória is tárolja a korábbi mérési adatokat.

Milyen hátrányai vannak a hagyományos digitális lázmérőknek?

Szájban történő mérés esetén a gyermekeknek nehéz hosszú ideig csukva tartani a szájukat; és arra is ügyelni kell, hogy evés vagy ivás után 10-15 percet várjunk a méréssel, hogy az étel vagy ital hőmérséklete ne befolyásolhatja az eredményt.

Ha hőmérő érzékelőjének a hegye nikkelt tartalmaz, akkor nikkelérzékenyek nem használhatják!

Fülhőmérők

Ez a szokatlan megjelenésű, szintén műanyagból készült eszköz praktikus és gyors testhőmérést tesz lehetővé. Működéséről annyit kell tudni, hogy a fülben található dobhártya infravörös sugárzást képes észlelni, és ebből következtet a testhőmérsékletre.

Hol lehet a fülhőmérőkkel mérni?

Kizárólag a fülben szabad velük mérni: ehhez be kell vezetni az eszköz végét a hallójáratba, és ott megfelelő pozícióban kell tartani. A kapott eredményből le kell vonni 0,5 fokot!

Milyen előnyei vannak a fülhőmérőknek?

Ez a mérési módszer praktikus lehet azoknál a kisgyermekeknél és csecsemőknél, akik nehezen tudnak mozdulatlanul maradni, vagy alszanak, amikor meg kell mérnünk a testhőjüket.

Milyen hátránya van a fülhőmérőknek?

Az eszköz egyik hátránya, hogy ahhoz, hogy helyes adatokat kapjunk, meg kell tanulni a helyes mérési technikát, de egy hallójárat/ fülgyulladás vagy a fülben felhalmozódott fülzsír is pontatlan mérést eredményezhet. A másik probléma, hogy hat hónaposnál fiatalabb babáknál nem lehet használni, mert nekik még nagyon szűkek a hallójárataik.

Homlokhőmérők

A fülhőmérőhöz hasonlóan a test infravörös sugárzását észlelik.

Hol és hogy használható a homlokhőmérő?

A homlok elé tartva kell mérni vele a testhőt. Mérés előtt gondoskodjunk róla, hogy a gyermek legalább 10 percet töltsön szobahőmérsékleten, és a mérést ne előzze meg semmiféle fizikai megterhelés.

Milyen előnye van a homlokhőmérőknek?

Ezeknek az eszköznek a legnagyobb előnye, hogy érintkezés nélküli gyors testhő mérést tesznek lehetővé, és bármilyen életkorban használhatóak.

Milyen hátránya van a homlokhőmérőknek?

A homlokhőmérők – típustól függően – nem olyan megbízhatóak, mint a digitális hőmérők. A mérési eredményt számtalan tényező befolyásolja (pl. a bőrtípus, izzadás, sérülés a bőrön, arckrém), és a használatukhoz nélkülözhetetlen a megfelelő mérési technika elsajátítása is. Emellett a homlokhőmérőkért mélyebben kell a pénztárcánkba is nyúlnunk.

Lázmérős cumik

Elsősorban cumizni szerető, kisgyermekek esetében lehet nagyon praktikus ez a lázmérőtípus, ami csak annyiban különbözik egy hagyományos cumitól, hogy digitális számkijelzővel van ellátva.

Hol használhatóak a lázmérős cumik?

Csak a szájban való lázmérésre alkalmas.

Hogy kell használni a lázmérős cumikat?

A baba a szájába kell, hogy vegye, ahol legalább 3-5 percig kell lennie.

Mi az előnye a lázmérős cumiknak?

Gyors, praktikus testhő mérést tesz lehetővé a babáknál.

Mi a hátránya a lázmérős cumiknak?

Csak a cumizó babáknál lehet használni, de ha a pici ragaszkodik a saját cumijához, akkor sajnos pénzkidobás volt. Szintén hátránya lehet, ha a baba nem szeretné a megadott ideig a szájában tartani.

A legújabb kutatások szerint ezek a hőmérők nem megbízhatóak.

Homlokmatricák

A homlokmatrica (lázmérőcsík) egy egyszerű lapocska, amit a gyermek homlokára kell ragasztanunk, és ami a testhőmérsékletet színváltozással és/vagy Celsius fokban is jelzi. Léteznek éjszaka, sötétben is jól látszódó matricák.

Előnye, hogy könnyen és gyorsan lehet használni már újszülötteknél is, és pár másodperc alatt eredményt is ad. A pontosságot tekintve – lévén elsősorban a bőr, és nem a test hőmérsékletét mér – azonban nagy különbségek lehetnek az egyes márkák között, így használatuk nem ajánlott.

Már telefonal is mérhetünk lázat?

Amióta higanyos lázmérők kora lejárt, egyre korszerűbb testhő mérésre alkalmas eszközökkel találkozhatunk.

Így léteznek olyan Bluetooth-os lázmérő szalagok is, amelyek a megfelelő mobilapplikáció segítségével az eredményeket a telefonunkra is elküldik, és riasztanak is. Ezek akár folyamatos mérést is lehetővé tesznek, és az adatokat mentik is.Emellett piacra dobtak olyan okoshőmérőket, amelyeket a telefonunkhoz csatlakoztathatunk, sőt akár magát a telefonunkat is átalakíthatjuk, hogy testhő mérésére is képes legyen.Forrás:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fever/in-depth/thermometers/art-20046737

https://synappsehealth.com/en/articles/i/types-of-thermometers-and-their-application/