Baba

Tesztelték a babalázmérőket – Ez az eredmény

Újszülötteknél és csecsemőknél a magas hőmérséklet veszélyes lehet, ezért fontos a jó hőmérő.
2021. November 10.
Illusztráció: Getty

Idegtépő, ha beteg a baba, de már az megnyugtató lehet, ha van kéznél egy megbízható babahőmérő. Mivel az újszülöttek és a csecsemők nem tudják egyértelműen elmondani, hogyan érzik magukat, fontos, hogy a szülők gyorsan és pontosan tudják észlelni a megemelkedett hőmérsékletet, hiszen a láz a betegség egyik legbiztosabb jele. Ma már számos, különféle elven működő eszköz létezik, az alábbiakat a Parents.com tesztelte.

A digitális hőmérőknek három fő típusa van: digitális többcélú, temporális artériás és dobhártyás hőmérők. Az első kategória például a száj, a végbél és a hónalj hőmérsékletének mérésére is használható. A csecsemők hőmérsékletének egyéb mérési lehetőségei, például a temporális artériás hőmérők (amelyek infravörös sugárzást használnak a hőmérséklet mérésére a temporális artéria homlokon keresztül történő pásztázásával) és a dobhártya-hőmérők (amelyek a hőmérsékletet a hallójáraton keresztül mérik) szintén pontos eredményt adnak anélkül, hogy kellemetlenséget kellene okozni a kicsinek.

  • A 3 hónaposnál kisebb csecsemők számára mégis a digitális, többfunkciós végbélhőmérő lehet a legjobb megoldás.
  • Ha a babánk hat hónaposnál idősebb, használhatunk dobhártya-hőmérőt.
  • Minden más korosztály számára a temporális artéria mérése az ideális.

Fontos megemlíteni azonban, hogy az angliai irányelvek már újszülött kortól a hónaljban történő hőmérést javasolják.

Nem elég persze, ha van egy jó eszközünk, tudnunk kell, hogy mit jelent a kapott érték. 3 hónaposnál fiatalabb csecsemő 38 °C-os vagy ennél magasabb láza, illetve 3-6 hónapos csecsemő 39 °C-os vagy ennél magasabb láza általában szakorvosi kivizsgálást indokol. De más tüneteket is keresni kell, például ha a baba nyűgösebb, vagy szokatlanul aluszékony, netán rohamai vannak, ilyenkor szintén orvoshoz kell fordulni.

Hónaljban mért értékek:

36-37 °C normális testhőmérséklet

37-38 °C hőemelkedés

38-39 °C mérsékelt láz

39-40,5 °C magas láz

40,5 °C felett igen magas láz

Végbélben mért értékek:

36,5-37,5 °C normális testhőmérséklet

37,5-38,5 °C hőemelkedés

38,5-39,5 °C mérsékelt láz

39,5-41 °C magas láz

41 °C felett igen magas láz

De nézzünk néhány jó példát hőmérőre!

Egy megfizethető verzió: Vicks Comfort Flex hőmérő

Pontos hőmérsékletet kaphatunk ezzel a jó ár-érték arányú hőmérővel, amely professzionális pontosságot kínál 8 másodperces válaszidővel. A színkódolt értékek azt is megkönnyítik, hogy megtudjuk, a baba hőmérséklete a normál, enyhe vagy magas tartományba esik-e. Ez megfelelő orális, rektális vagy hónalji használatra.

Egy jó rektális babahőmérő: FridaBaby Quick-Read

Ez a végbélhőmérő vízálló (az egyszerű tisztítás érdekében), és akár 10-et is képes tárolni a baba korábbi hőmérsékletei közül, így nyomon követhetjük a betegsége során bekövetkezett változásokat. A készülék behelyezési dugóval rendelkezik, amely megakadályozza, hogy túl messzire menjünk vele, így mindenki könnyebben tudja használni a végbélhőmérőt egy újszülöttnél.

Egy intelligens megoldás: Vava babahőmérő

Ez a legjobb módja annak, hogy hosszabb ideig nyomon kövessük a baba hőmérsékletét. Ragasszuk fel a “pálcát” a baba hónalja alá, és valós időben közli az eredményeket a digitális dokkolóval. Piros villogó fény és hangjelzések értesítenek, ha a baba hőmérséklete emelkedik.

3 az 1-ben babahőmérő: Safety 1st Rapid Read

Pontosan mér orálisan, rektálisan vagy a baba hóna alatt 8 másodpercen belül. Rugalmas hegye kíméletes a babának.

Egy tartós megoldás: iProven szájhőmérő

Ez egy vízálló és puha verzió, rugalmas anyagokból készült, így azt is kibírja, ha leejtik vagy dobálják. A készülék orálisan, rektálisan és a hónaljban is működik, és körülbelül 10 másodpercen belül ad eredményt. Nem kell kitalálnunk, mit jelentenek a számok, mert a hőmérőn egy mosolygós, egy semleges vagy egy homlokráncolós arcra mutató nyíl jelzi, hogy a hőmérséklet aggályos-e.

Mérés a fülben: Braun ThermoScan

Ezzel pillanatok alatt eredményt kapunk. Az előmelegített hegy csökkenti a baba kellemetlen érzéseit, miközben a fülében mérik a hőmérsékletét, a nagy kijelző pedig segíti a leolvasást még éjszaka is. A készülék tisztán tartása érdekében lencseszűrők is rendelkezésre állnak.

Érintés nélkül: Mobi digitális infravörös hőmérő

Ezzel az érintésmentes modellel távolról is pontosan leolvashatjuk a kicsi hőmérsékletét. Tökéletes olyan háztartások számára, ahol több gyerek van, vagy ha szeretnénk ellenőrizni alvó baba hőmérsékletét anélkül, hogy felébresztenénk őt. A Mobi érintésmentes hőmérő akár 50 korábbi mérést is képes tárolni, így könnyebben nyomon követhetjük a változásokat.

Minden szempontból ajánlható: Berrcom érintés nélküli infravörös hőmérő

Ez az eszköz csupa ötcsillagos értékeléssel rendelkezik. Az emberek szeretik, hogy ez egy pénztárcabarát hőmérő, amely pontos értékeket ad. Háromszínű háttérvilágítású képernyővel rendelkezik, amely értelmezi a hőmérsékletet: a zöld normális, a narancssárga az alacsony lázat, a piros pedig a magas lázat jelzi.

Egy szuper újszülötteknek fejlesztett eszköz: Fridababy

Ha újszülöttekről van szó, a rektális mérések számítanak a legjobbnak, ezért ez a hőmérő egy jó darab az újdonsült szülők számára. Megmérheti a hőmérsékletet orálisan, végbélben vagy a baba hóna alatt, és mindössze 10 másodperc alatt leolvashatjuk. A 30 másodperces visszahívási funkció lehetővé teszi újszülött hőmérsékletének kétszeri ellenőrzését anélkül, hogy újra be kellene helyeznünk a hőmérőt. A mellékelt dugónak köszönhetően soha nem kell attól tartani, hogy bántja a baba popsiját.

Egy klassz homlokhőmérő: Exergen temporális artériás modell

Ez az eszköz gyors és egyszerű hőmérséklet-leolvasást tesz lehetővé a baba homlokának szkennelésével. A készülék úgy működik, hogy felfogja a hőt, amely a baba halántéki artériája felett található bőrön bocsát ki. Így könnyedén megmérhetjük a pici hőmérsékletét alvás közben is. Mivel úgy működik, hogy leolvassa a hőmérsékletet a homlokon, nem kell aggódni a higiénikus huzatok, az állandó mosás vagy a fülgyulladásban szenvedő baba hallójáratainak irritációja miatt.