Baba

Érdekességek, amiket eddig nem tudtunk a lázról

Mi történik a szervezetben lázas állapotban? Miért fázunk, és hogyan alakul ki a libabőr? Kell-e csillapítanunk a lázat, és hogyan működnek a lázcsillapítók?
2022. Április 19.
Érdekességek, amiket eddig nem tudtunk a lázról (Fotó: Getty Images)

A Semmelweis Egyetem KliniKaland című ismeretterjesztő sorozatának legújabb részében a lázról osztanak meg érdekes és hasznos tudnivalókat.

Az agyban található hippotalamusz a szervezetünk hőszabályozó központja. A test belső hőmérséklete nagyjából állandó, átlagosan 37,5 °C, függetlenül attól, hogy kánikulában vagy sarkvidéki hidegben tartózkodunk – írja a videó alapján a Semmelweis Médiasarok. Azonban a bőrünk ennél hűvösebb – a hónaljban általában 36-36,5 °C mérhető, és kisebb ingadozásokat tapasztalhatunk benne egy napon belül is.

Sőt, a nők esetében a menstruációs ciklus is befolyásolhatja a mért értékeket. A KliniKaland videója szerint a menstruáció idején nagyjából 37 °C lehet átlagosan a testhőmérséklet, a follikuláris fázisban kb. 36,6 °C, az ovulációkor kb. 37,2 °C, a luteális fázis közepén kb. 37 °C, míg a végén kb. 36,9 °C.

Láz esetén a test felfűtése nagy energia és folyadékigényű. Érdekesség, hogy 1 °C testhőmérséklet emelkedés az anyagcsere 10-12 százalékos, a folyadékigény 15-20 százalékos emelkedését jelenti. A láz során az emelkedett testhőmérséklet fenntartására a vérkeringés felgyorsul, és a pulzus is szaporább lesz. 1 °C emelkedés a testhőmérsékletben a pulzusszámot tízzel, a légzésszámot négy-hattal emeli, és a láz megszűnésével mindkettő normalizálódik.

A videóból mindezek mellett megtudhatjuk, hogy miért segíthet bizonyos fertőzések esetén a láz; mikor kell lázat csillapítani, és erre milyen módszerek léteznek; miért alakul ki a hidegrázás vagy a libabőr; mi a teendő lázgörcs esetén;  és azt is, hogy mikor és hogyan alkalmazzuk helyesen a hűtőfürdőt.

A lázat többnyire otthon is el lehet látni, azonban bizonyos tünetek esetén javasolt azonnal orvoshoz fordulni: ha a lázas beteg állapota romlik és hányni kezd, vagy gyakori hasmenése van – különösen csecsemő, kisgyermek esetében. Ha a lázas gyermek nyögdécsel és vigasztalhatatlanul sír, fullad vagy nehezen vesz levegőt, aluszékony, vagy nehezen ébreszthető, szintén orvoshoz kell fordulni. A láz mellett jelentkező, pontszerű, sötét, lilás, nyomásra el nem halványuló kiütés, a három napnál tovább tartó láz, illetve a több lázmentes nap után visszatérő magas láz gyors orvosi beavatkozást igényel.

Forrás: Semmelweis Médiasarok

Forrás: Semmelweis Médiasarok