Kisgyerek

Köhögés: asztma vagy krupp?

Asztma és krupp - két ijesztő betegség. Jobb, ha megismered őket, megtanulod kezelni a tüneteiket, így a nehéz percekben is képes leszel megőrizni a nyugalmadat, ezzel teheted ugyanis a legtöbbet a gyerekért.
2014. Március 26.

Köhög, köhög és köhög, de mitől? Kisgyerekkorban, különösen a téli hónapokban a közösségbe járó gyerekeknél gyakori a fertőzés okozta felső légúti betegség tüneteként vagy nátha szövődményeként fellépő köhögés. Az ilyen ismétlődő fertőzés edzi az immunrendszert: a megfigyelések szerint az évente több fertőzést kiálló gyerekek a későbbiekben kevésbé hajlamosak az autoimmun jellegű betegségekre.

Előfordul azonban, hogy egy vírusfertőzés komolyabb következményekkel jár. Nem is olyan ritka, hogy a köhögést nehezített kilégzés, akár szabad füllel is hallható sípoló hang kíséri. Egy- és ötéves koruk között a gyerekek csaknem harmada legalább egyszer átesik a nehezített kilégzéssel járó hörgőgyulladáson. Ezt többnyire vírusok okozzák: a kicsik amúgy is szűk légutai megduzzadnak, nyákot termelnek, ezáltal a levegő útja kilégzéskor még jobban beszűkül. Ha ez többször ismétlődik, felmerülhet a gyanú, hogy tejallergia, krónikus arcüreggyulladás vagy reflux váltja ki a hörgők ismételt izgalmi állapotát.

Ez fiúknál kétszer olyan gyakori, mint lányoknál, mert nagyobb tüdőtérfogatukhoz képest viszonylag szűkebbek a légutaik. Az esetek egyharmadában pedig állandósul a gyulladásos folyamat, asztma alakul ki.

Asztma ellen: inhalálás

Ebben a krónikus állapotban vannak tünetmentes időszakok, és van, amikor fertőzés, élénk mozgás, stressz vagy allergének hatására hirtelen lép fel a köhögés. Csecsemőkorban a vírusfertőzés, kisiskoláskorban az allergiás hajlam a jelentősebb kiváltó ok. Ha titeket is érint ez a betegség, meg kell tanulod, hogyan lehet együtt élni vele, mit tehetsz a gyerekért. Mindenekelőtt azt kell tudnod, hogy asztmás rohamnál a légutak szűkülete a kilégzést nehezíti meg, ezért ne arra biztasd a kicsit, hogy vegyen levegőt, inkább ülj le vele, és mutasd meg, hogyan fújja ki a levegőt lassan, egyenletesen.

Őrizd meg a nyugalmadat, mert izgalmad átragad a légszomjjal küzdő gyerekre, és a stressz növeli oxigénigényét, állapota még rosszabbra fordul. A legkisebbek azonnali orvosi segítségre szorulnak akut esetben.

A folyamatos gyulladáscsökkentő terápia inhalációs szteroidokkal történik, csecsemők és kisgyermekek számára kialakított inhalációs készülékkel, emellett hörgőgörcs esetén gyors segítséget jelent a szalbutamol-tartalmú hörgőtágító. Asztmás roham utáni napokban kiegészítő kezelésként orrcseppet, kúpot vagy tablettát javasolhat az orvos. Biztató, hogy a korán kezdett kezelés megelőzi a tüdő károsodását, az asztmás állapot romlását, és növeli a későbbi tünetmentes évek esélyét.

A rendszeres inhalálást úgy tudod a leginkább elfogadtatni a kicsivel, ha kialakítasz neki egy mesével, bábozással, játékkal egybekötött rituálét. Szoktasd rendszeres, egyenletes ütemű mozgásra, például sétáljatok sokat, vedd ki a babakocsiból, hogy gyalogoljon, kisóvodás kortól pedig járjatok kifejezetten asztmásoknak tartott úszásra, tornára vagy jógára.

Kruppos rohamok

Kisgyerekkorban az asztmához hasonlóan gyakori a másik éjjeli rémületet okozó köhögés, a pszeudokrupp. Kilenc hónapos és négy és fél éves kor között a gyerekek harmada legalább egyszer átéli, tíz-húsz százalékuknál többször is jelentkezik a roham. Inkább ősszel és télen lehet számítani rá, mert gyakran egy megfázáshoz kapcsolódik, de olyan is van, hogy látszólag minden előzmény és egyéb tünet nélkül, váratlanul, éjszaka lép fel a száraz, ugató köhögés.

Ennél a betegségnél is a légutak szűkülete okozza a légszomjat: a légcső legfelső, hangszalagok alatti szakaszán duzzad meg a nyálkahártya. A gyulladás részben a hangszalagokat is érinti, ezért a rekedtes hang. A légcső nyálkahártyájának duzzanata beszűkíti, akár el is zárhatja a levegő útját, a gyerek belégzéskor küzd a levegőért, amit jellegzetes hang kísér a levegővételkor.

Az első alkalom különösen ijesztő látvány, de csak helyes magatartással tudsz segíteni a gyereken. Kiabálással, kapkodással csak rontasz az állapotán. Tekerd be egy takaróba, tartsd függőlegesen, és állj vele a nyitott ablak vagy hűtőszekrény elé, mert a hideg pára kissé lelohasztja a duzzanatot. A hűtés kívülről is hatásos: például tegyél a torkára egy konyharuhába csavart mélyhűtött zöldségcsomagot. Ha ettől jobban lesz, talán megnyugszik, és elalszik a válladon. Maradj vele az ablak előtt, és továbbra is tartsd függőlegesen.

Kruppos roham után mindenképpen keressétek fel a gyerekorvost, és beszéljétek meg, mi a teendő egy esetleges következő rohamnál. Könnyen előfordulhat azonban, hogy próbálkozásaidra nem javul észrevehetően a gyerek állapota. Ne várj sokáig, és hívd az éjjeli ügyeletet vagy mentőt, különösen ha magas a láza, szája széle kékülni kezd, vagy belégzéskor a bordák között erősen behúzódik a bőr.

A gyulladáscsökkentő szteroid alapú kezelés történhet injekcióban, szájon át vagy inhalációs spray formájában, kiegészítő terápia lehet az inhalációs formában alkalmazott epinefrin, ez érösszehúzó hatással és ennek révén nyálkahártya-lohasztó hatással bír. Néhány nap alatt elmúlik a betegség, ám előfordulhat, hogy többször ismétlődik a roham, ez azt jelenti, hogy kisgyereked hajlamos rá. Ilyenkor érdemes beszerezni hideg párát biztosító inhalációs készüléket.

Edzett immunrendszerrel csökkenthetők a tünetek. Akár asztmára, akár pszeudokruppra hajlamos a gyerek – vagy már kialakult nála a betegség -, a rendszeres, mindennapos levegőzés, állapotának megfelelő mozgás révén olyan általános jó állapotba hozható, amivel a beteg időszakokat is könnyebben viseli el, de ritkábbak is a rohamok. A helyes életmód kialakítása a család közös feladata, mindannyian egészségesebbek lesztek ezáltal.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Ha köhög a gyerek
  • Folyton köhög a gyerek – mi segíthet?
  • Forrás: Kismama magazin