Kisgyerek

Kruppos köhögés: így ismerheted fel a gyereknél

A krupp a gégefőn és a légcsövön okoz gyulladást, duzzanatot, a hátterében állhat allergia, bakteriális fertőzés, de leggyakrabban vírus.
2018. Február 23.
Kruppos köhögés: így ismerheted fel a gyereknél

Általában a parainfluenza vagy az RSV (respiratory syncytial vírus) okozza a betegséget, de influenza vagy akár kanyaró is kiválthatja.

Leggyakrabban a 3 hónap és 5 év közötti gyerekek szenvednek a krupptól, de a betegség később is felbukkanhat. A hidegebb hónapokban, október és március között jelentkezik általában. Ma már nem számít súlyos betegségnek, de időnként előfordulhat, hogy a páciens kórházi ápolásra is szorul.

Milyen tünetekkel jelentkezik a krupp?

A betegség egyik fő tünete a jellegzetes kruppos köhögés, amely nagyon rekedtes, mély, leginkább ugatásra hasonlít. Ezért a hangért a megduzzadt gégefő felel, olyan, csak erre a betegségre jellemző köhögést kiváltva, amely alapján az orvosok azonnal azonosítani tudják a betegséget.

A betegség kezdetben megfázásos tüneteket – orrfolyást, orrdugulást, torokkaparást – okoz, majd néhány nap elteltével kezdődik a köhögés. A tünetek gyakran erősödnek éjszaka. A kicsinél okozhat nehézlégzést a krupp, ilyenkor belégzéskor magasabb, sípoló hangot hallathat. A gyerekek beszédhangja is rekedtté válhat, és gyakran jár lázzal is a betegség. A krupp általában az első három napon a legrosszabb, és a betegség általában egy hét alatt elmúlik.

Mennyire veszélyes a krupp?

Ma már nem kell túlzottan tartani ettől a betegségtől, főként mivel a kötelező védőoltások – kanyaró és diftéria ellen – védenek a krupp veszélyesebb formáitól. A legtöbb esetben a betegség néhány nap alatt magától is elmúlik, viszont ha a kicsinél a krupp súlyosabb nehézlégzéssel jár, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Ha a gyermekünknél felmerül a krupp gyanúja, érdemes felhívni azonnal az orvost, aki meghallgatja a kicsi köhögését, és kérdéseket tesz fel ezzel kapcsolatban, illetve tanácsokat ad a kezeléshez. Ha a gyermeknek nehéz a légzés, gyakran sír, nem tud pihenni sem a köhögéstől, sokat nyáladzik, küzd a levegőért, vagy esetleg az ajka kékül, akkor feltehetőleg akkora a duzzanat a gégénél, hogy akadályozza a légzést. Ebben az esetben hívjunk mentőt a kicsihez, hogy megkapja a megfelelő segítséget.

Hogyan kezelhető a krupp?

Ha a kicsinek most van először kruppja, és az orvos úgy ítéli meg, hogy enyhék a tünetei, akkor elég az otthoni kezelés is. Ebben az esetben a váltott párás és hideg levegő nagy segítség lehet: a fürdőszobában párásíthatjuk a levegőt, ha 15-20 percig folyatjuk a zuhanyból a forró vizet, és becsukjuk az ajtót. A kicsi töltsön el itt 15-20 percet, majd jól felöltöztetve a hideg, esti levegőn is érdemes egy kis időt eltöltenie. A légzést megkönnyíti, ha a kicsit ülve vagy állva tartjuk. Ezt a procedúrát érdemes megismételni az éjszakai köhögőrohamokkor.

Egy hideg ködös párásító szintén nagyon hasznos a kicsi szobájában, hogy a megfelelő levegőt biztosítsa a számára. A gyermeknek emellett sokat kell pihennie, és sok folyadékra is szüksége van. Ha a kicsi belázasodott, akkor mindenképpen konzultálni kell az orvossal a megfelelő lázcsillapításról.

Köhögés elleni szert nem érdemes adni a babának, mert ennél a betegségnél a megduzzadt gégefő okozza a panaszokat. Mivel általában vírus áll a háttérben, a legtöbb esetben az antibiotikum sem segít. De a gyógyszeres kezelést minden esetben bízzuk az orvosra!

Lehet újra kruppos a gyerek?

Sajnos a betegség akár többször is kialakulhat, sőt, néhány gyermek fogékonyabb is a kruppra. Ha másodszorra vagy többedszerre van kruppja a kicsinek, érdemes megkezdeni az otthoni kezelést, de fontos, hogy beszéljünk az orvossal. Attól, hogy a korábbi krupp enyhe volt, a következő lehet súlyosabb is, hiszen a köhögőrohamok erőssége változhat.

A betegség általában vírusos, ezért fertőző is. Hacsak nem allergia okozza, akkor otthon kell tartani a gyermeket, hogy ne fertőzhessen.

(Cikk forrása itt)

Kapcsolódó cikkeink krupp témában: