Baba

Mit tegyek, ha félrenyel, fuldoklik a gyerek?

Az otthoni félrenyelős, fuldoklós, fulladásos események óriási pánikot kelthetnek a szülőben. Fontos, hogy ilyenkor megőrizzük a nyugalmunkat, és a lehető leggyorsabban reagáljunk.
2016. Október 13.

Heimlich-féle műfogás

A fulladás leggyakrabban akkor következik be, amikor egy kisebb játékdarab vagy étel a nyelőcső helyett a légcsőbe jut. Amikor levegőt veszünk, a levegő az orrüregen át a garatba jut, innen a gégén át a légcsőbe, végül a tüdőbe áramlik. Evés közben az étel szintén először a garatba kerül, nyeléskor azonban a gégefedő mintegy csapóajtóként akadályozza meg, hogy a garatba jutó táplálék az alsó légutakba kerülhessen.

Mikor azt mondjuk, hogy a falat “vándorútra ment”, akkor tulajdonképpen a gégefedő nem záródott be elég gyorsan, és a nyelőcső helyett a légcsőbe jutott a táplálék. Ilyenkor teljesen vagy részlegesen elzáródik a tüdőhöz vezető út, melynek következtében a gyermek heves köhögésbe kezd.

A fulladás komoly vészhelyzet

A gyermeknek azonnal segítségre van szüksége amennyiben:

– nem kap levegőt

– zihál, szapora a légzése

– nem képes beszélni, sírni vagy bármilyen hangot kiadni

– arca kékes, szürkéslila színű lesz

– arca eltorzul, pánikba esik

– eszméletét vesztiEbben az esetben, ha tudjuk, hogyan kell, azonnal alkalmazzuk a Heimlich-fogást (hasra gyakorolt hirtelen nyomás)!

Mit alkalmazzunk 1 éves kor alatt?

Hogy milyen technikát kell alkalmazni, az a gyerek korától, de elsősorban testméretétől függ. A legkisebbeknél, a babáknál a következő alkalmazandó:

– fektesd a hátára (karodon megtámasztva), kissé fejjel lefelé

– támaszd meg a karodat a combodon

– az ujjaiddal gyakorolj nyomást lökő mozdulatokkal a mellkasáraHa kicsit nagyobb a baba, akkor

– fektesd a hasára

– karodon támaszd meg a kicsit

– karodat a combodon támaszd meg

– tenyered a szegycsontjához essen

– a feje felé lejtsen

– mérj kb. 5 ütést a lapocka részre

A Heimlich-fogás – csak 1 éves kor felett

Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy pontosan hány éves kortól alkalmazható a Heimlich-féle műfogás. Ami biztos: 1 éves kor alatt semmiképp se vessük be, ha baj van.Ha van gyermekünk, nagyon fontos, hogy megtanuljuk az újraélesztés és a Heimlich-műfogás technikáját. Ez akkor is rendkívül hasznos, ha nincs kisgyerekünk, hiszen az elsajátításuk életet menthet. A hasra gyakorolt nyomással végzett fogás habár nagyon egyszerűnek tűnik, gyerekek esetében kizárólag különös óvatossággal végezhető, ugyanis, ha rosszul alkalmazzák, sérülést is okozhat.Mit tegyek, ha félrenyel, fuldoklik a gyerek?

Mit tegyünk?

Ha a fulladás jeleit tapasztaljuk a gyermekünkön, azonnal hívjuk a mentőket (104)!Különböző fulladásos esetek és a teendők:

– Amennyiben a gyermek fulladozik és köhög, de mindeközben képes beszélni és levegőt venni, az azt jelenti, hogy a légcső nem záródott el teljesen (ezt nevezzük részleges elzáródásnak). A legjobb, amit ilyenkor tehetünk, hogy hagyjuk, hogy a gyerek kiköhögje magát. Semmiképpen se nyúljunk ilyenkor a szájába, és próbáljuk kivenni a falatot, vagy ütögessük a hátát. Ezekkel ugyanis előfordulhat, hogy csak még lejjebb juttatjuk az elakadt tárgyat a légcsőben, és valódi vészhelyzetet teremtünk. Maradjunk a gyermekkel, és próbáljunk megnyugodni, míg véget ér a köhögés.- Amennyiben a gyermek eszméleténél van, de nem kap levegőt, beszédképtelen vagy kékesszürkévé változik az arcszíne, már teljes elzáródásról beszélünk. Azonnal hívjuk a mentőket, vagy kérjünk meg valakit erre! Ha ismerjük a Heimlich-fogást, eközben kezdjük el alkalmazni. Ha nem tudjuk, hogyan kell, és senki sincs a közelben, aki tudná, várjunk, míg megérkezik a szakszerű segítség.- Ha a gyermek fulladozott, majd elvesztette az eszméletét és leállt a légzése, kiáltsunk segítségért, és azonnal tárcsázzuk a 104-et (vagy kérjünk meg valakit erre)! Ha ismerjük a Heimlich-műfogást, kezdjük el alkalmazni. Amennyiben nem tudjuk, hogyan kell, és senki sincs a közelben, aki tudná, várjunk, míg megérkeznek a mentők.

Mikor hívjunk orvost vagy induljunk a sürgősségire?

Mindenképpen vigyük be a gyermeket a kórházba, ha fulladás jeleit tapasztaltuk rajta.Azonnal induljunk a kórházba abban az esetben is, ha:

– A gyermeknek nem szűnik a köhögése, zihál, összefüggéstelenül vagy nehezen/halkan beszél, sípoló hangot ad légvételkor vagy nyelési nehézségei vannak

– Arca kékes, szürkéslila színű lesz, levert, egy időre eszméletét vesztette – abban az esetben is, ha már úgy tűnik, jól van

– Ha arra gyanakszunk, hogy a gyermekünk lenyelt valamilyen tárgyat (apró játékot vagy elemet) Ha a gyermekünknek enyhe fulladásos tünetei voltak, de már teljesen jól van, nem szükséges azonnal a sürgősségi osztályra rohannunk vele, de a gyermekorvost mindenképpen hívjuk fel.

A fulladás megelőzése

Minden kisgyerek komoly kockázatnak van kitéve, de különösen a 3 év alatti totyogóknál a legnagyobb a fulladás esélye. Ezek a picik még hajlamosabbak mindenféle tárgyat a szájukba venni, a légcsövük is szűkebb, így könnyebben megakadhat rajta bármi, ráadásul mivel még nincs akkora gyakorlatuk a rágásban, sokszor egészben is képesek lenyelni óriási falatokat.A következő tanácsok betartásával minimalizálhatjuk a fulladás esélyét:

  • Kerüljük a fokozott kockázatot jelentő ételek nagy darabokban való adását, például: szőlő, nyers répa, mogyorófélék, mazsola, gumicukor, mogyoróvaj, bab, borsó, müzli, nagyobb darab húsok, popcorn.
  • Étkezéskor vágjuk apró falatokra az ételt. A szőlőt magozzuk ki és negyedeljük fel, a zöldségeket pedig inkább főtt formában adjuk a kicsiknek. Tanítsuk meg a gyereket, hogy evés közben mindig üljön az asztalhoz, és ezalatt az idő alatt ne nevetgéljen, szaladgáljon vagy beszéljen.
  • Játékok és háztartási eszközök is okozhatnak fulladást. Különösen ügyeljünk rá, hogy ne kerüljön a gyermek keze ügyébe kipukkadt lufi, pénzérme, kis játékdarabkák, elemek, zacskó darabok vagy gyöngyszemek. Rendszeresen ereszkedjünk négykézlábra, így az épp kúszó-mászó vagy járni tanuló baba szemszögéből vizsgálhatjuk át a lakást véletlenül elszóródott, fulladást okozó tárgyak után kutatva. Meg fogunk lepődni, milyen gyakran “rejtőznek el” potenciális apró veszélyforrások az asztal/kanapé alatt, vagy épp a függöny mögött.
  • Válasszunk a gyermek életkorának megfelelő játékokat. Mindig ellenőrizzük a megvásárolni kívánt játék dobozán az életkori előírást, ezek ugyanis nem véletlenül vannak feltüntetve rajtuk. Otthon is ellenőrizhetjük, hogy túl kicsi-e egy játék a babánknak. Ha egy üres wc papír gurigán átfér, akkor könnyen fulladást okozhat, ezért tegyük el jó messzire a gyermek elől.

Legyünk felkészültek. Szülőként óriási a felelősségünk, ezért érdemes beiratkozni egy elsősegély tanfolyamra, ahol az újraélesztés és az említett technikákat és a Heimlich-fogást is elsajátíthatjuk. Így egy esetleges vészhelyzetben azonnal tudunk cselekedni.Ez is érdekelhet: