Gyerek

Bizonyították a szőlő gyulladáscsökkentő hatását

A szőlő és a vörösbor egyik összetevője, a rezveratrol segít abban,hogy az asztmát, a krónikus obstruktív tüdőbetegségeket és a középfülgyulladást okozó bakteriális kórokozók ne okozhassanak gyulladásos tüneteket.
2016. Október 05.

Ez derült ki a Georgia State University friss kutatásából.

A Scientific Reports című szaklapban publikált kutatás szerint a szőlőben – ezáltal pedig vörösborban – is megtalálható rezveratrol segít a légúti betegségekhez kapcsolódó gyulladás elkerülésében, az esetleges tünetek csökkentésében. Az eredmények azt súgják, hogy az összetevő széles körben használható a gyógyászatban, mivel számos pozitív egészségügyi hatása van.

„Egyértelműen sikerült kimutatni, hogy a rezveratrolnak gyulladáscsökkentő hatása van. Noha ezt a teóriát egyértelműen igazolták a kutatások, azt egyelőre nem tudjuk, hogy pontosan milyen módon fejti ki hatását az összetevő” – mondja a kutatást vezető Dr. Jian-Dong Li, a Georgia State University munkatársa.

A rezveratrol nem flavonoid típusú, a polifenolok közé tartozó vegyület, amely főként a vörös szőlőben, vörösborban, magban, kocsányban található meg, de jelentős mennyiségben tartalmaz rezveratrolt a kakaó, az étcsokoládé és a mogyoró is. A szakemberek szerint valószínű, hogy a rezveratrol abban segít, hogy a gyulladást okozó MyD88-at szabályozza a szervezetben.

Forrás: Medipress