Kisgyerek

Mikortól adhatók magok a gyereknek?

Nagyon finomak, nagyon egészségesek és különösen allergizálóak. Mikortól vezethetjük be a magokat a kisgyerek étrendjébe?
2016. Július 29.

Mikortól adhatók magok a gyereknek?

Az olajos magvak pontosan azok közé a nagyon allergizáló élelmiszerek kategóriába esnek, mint a méz, a bogyós gyümölcsök vagy a citrusfélék. Óvatosan kell velük bánni. Az allergizáló hatásuk mellett a félrenyelés, fulladás rémképével is fenyegetnek.

10-11 hónapos kor az a határ, amely alatt semmiképpen nem adhatóak magok, azaz mandula, kesudió, pisztácia, szezámmag, dió a gyerekeknek. Az olajos magvak közé tartozik ezeken kívül többek között a napraforgómag, a makadámdió, a tökmag és a lenmag is.

A mogyorót szándékosan a végére hagytuk: a földimogyoró is 10-11 hónapos kortól adható, de 12 hónapos kor előtt csak egészséges gyermeknél – de tojásallergia és/vagy ekcéma fennállásakor szakember felkeresése javasolt bevezetés előtt! A földimogyoró bevezetése előtt egészséges gyermeknél is érdemes kikérni a gyermekorvos véleményét.

Erre figyeljünk oda!

Az olajos magvak bevezetésénél is célszerű azt az elvet szem előtt tartani, hogy egyszerre csak egyfélével próbálkozzunk, és időben is tartsunk kellő távolságot az ismerkedések között, így könnyen ki tudjuk szűrni az esetleges allergia okozóját. Egyes alapanyagok bevezetése között érdemes 3-4 napos szüneteket hagyni, hogy az esetleges reakciókat biztosan tudjuk a megfelelő alapanyaghoz kötni.

A magvakat megfelelő állagban érdemes adni a babának, hiszen a túl kemény élelmiszerek könnyen okozhatnak fulladást. Ez elkerülhető az alapanyagok megfelelő előkészítésével: az olajos magvak őrlésével, krémállagúvá tételével. Az aprítás nem elég, hiszen az apró, kemény darabok szintén könnyen a légutakba kerülhetnek.

A magok jellemzői

Diófélék (dió, kesudió): Kalcium– és foszfortartalmuk jelentős.

Mogyoró: B-vitamint, vasat és cinket is tartalmaz.

Mandula: Nagyon jó E-vitamin forrás, B6-vitamint, folsavat, foszfort, vasat, kalciumot, magnéziumot, mangánt, cinket tartalmaz.

Napraforgómag: Sok benne a jó zsír, antioxidáns, E-vitamin, szelén és réz is.

Tökmag: Magas C-, E– és A-vitamin tartalma van. Rengeteg benne a magnézium és kálium is.

Szezámmag: Jelentős mennyiségű A-, B1-, B2-, E-vitamin van benne. Kalciumban különösen gazdag, de a káliumnak, foszfornak, magnéziumnak, vasnak is bőséges forrása.

Kapcsolódó cikkeink: