Kisgyerek

Így add a szőlőt a gyereknek, hogy ne nyelje félre

Mikortól adhatjuk a babának a szőlőt, és hogyan szervírozzuk neki, hogy csökkentsük a félrenyelés kockázatát?
2022. Szeptember 30.
szőlőszemek tálban
Mikor, hogyan kínáljuk a szőlőt a kisgyereknek?

A hozzátáplálási ajánlások szerint a szőlőt a baba 10-11 hónapos korában vezessük be az étrendjébe, abban az időszakban, amikor a gyümölcsök közül például a málna, az eper, az ananász, a kiwi és a citrusfélék is a pici étlapjára kerülhetnek.

A szőlőnek számos pozitív hatása van a fejlődő baba étrendjében: fél csészényiben nagyjából 9 mg C-vitamin található, ami a 6-12 hónapos babáknál a napi ajánlott bevitel 18 százaléka. Tartalmaz K-vitamint is, ami a véralvadást segítő vitamin.

Azonban nem mindegy, hogy ezt az egészséges gyümölcsöt hogyan tálaljuk a kicsinek, hiszen a szőlőszemek méretük és alakjuk okán a félrenyelés miatt kockázatosak lehetnek. Egyes kisgyerekeknek pedig a szőlőhéj megrágása is problémát okozhat.

Ha a kisbaba még nem tud jól rágni, 10-11 hónapos kora körül a legjobb, ha még kanalazva kapja a hámozott, pürésített szőlőt. Ahogy növekszik, és már a rágással sincs problémája, akkor a hámozott, nyolcadokra vágott szőlőt is kaphatja, akár kanállal, vagy BLW, BLISS, falatkás hozzátáplálás esetén önállóan felcsipegetve (amint eléri az ehhez kulcsfontosságú csippentés mérföldkövét) is tudja enni. Ehhez a szőlőt hosszában félbevágjuk, majd azokat a feleket is felezzük hosszában, majd az így kapott negyedeket középen félbevágjuk.

A magot mindenképpen távolítsuk el a szőlőből, ha nem magnélküli fajta.

1-2 éves kor között adhatjuk a hosszában negyedelt, hámozott szőlőt, és 2 éves kora után már a hosszában félbevágott gyümölccsel is lehet kínálni. (Mindig figyeljünk arra, hogy hosszában felezzük a gyümölcsöt!)

Az egész szőlőszem adásával várjunk a gyermek 4 éves koráig.

Felhasznált forrás: healthline.com, yummytoddlerfood.com

Nyitókép forrása: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu