Kisgyerek

Kalóriabevitel szempontjából nincs jelentős különbség a BLW és a pürés táplálás között

Egy friss kutatás szerint a csecsemők ugyanannyi kalóriát fogyasztanak, akár BLW-ztek, akár kanállal etették őket.
2024. Július 08.

Az utóbbi években a BLW, vagyis az a gyakorlat, hogy a csecsemők saját magukat etetik szilárd ételekkel, más néven igény szerinti hozzátáplálás, hatalmas népszerűségnek örvend. Hagyományosan a babák pürékkel kezdenek féléves korban és fokozatosan egyre szilárdabb ételekkel találkoznak. Sokan azért is idegenkednek a BLW-től, mert úgy gondolják, hogy így nem garantált, hogy elegendő kalóriát vigyenek be a babák, míg a hagyományos pürés alternatívával igen.

baba eszik

Kép: Getty Images

Kinzie Matzeller, a Coloradói Egyetem kutatója ezért úgy döntött, hogy tanulmányozza a kérdést. Ennek kiderítésére Matzeller és kollégái 100 egészséges, öt hónapos, Denverben élő csecsemő szüleit kérték meg, hogy három napon keresztül számoljanak be csecsemőjük táplálkozásáról, valamint mérjék meg a tányérján lévő ételeket evés előtt és után, hogy pontosan meghatározzák, mennyit fogyasztottak. A szülők ezt a folyamatot aztán megismételték, amikor a babáik kilenc és 12 hónaposak voltak. Matzeller csapata minden adatgyűjtési ponton megmérte a csecsemőket.

Azt találták, hogy a baba által vezetett táplálkozás, tehát amikor ő maga csipeget a felkínált ételekből, nem előnyösebb, de nem is hátrányosabb kalóriabevitel szempontjából. Matzeller kutatásai szerint a BLW-s csecsemők ugyanannyi kalóriát fogyasztanak és ugyanolyan ütemben nőnek, mint a kanállal etetett babák.

„A BLW-vel kapcsolatban az egyik fő aggály az volt, hogy nem volt ismert, hogy elegendő tápanyagot biztosít-e a csecsemő növekedéséhez” – mondja Matzeller. “Megnyugtató a tudat, hogy megfelelő kalóriát biztosít a növekedéshez.”

(Mother.ly)