Baba

BLW: amikor a baba nem eszik püréket

Általában úgy működik a hozzátáplálás, hogy különböző pürésített zöldségekkel, gyümölcsökkel kínáljuk a babát. De mi van akkor, ha a kicsi nem fogadja el így az ételt?
2024. Május 15.
baba eszik
Kép: Getty Images

A BLW (baby led weaning), vagyis a “falatkás” hozzátáplálás lényege, hogy a baba jelzéseit követve kínáljuk az ételeket, méghozzá (többé-kevésbé) azokat, melyeket az egész család eszik. A baba saját maga nyúlhat a feldarabolt ételekért, egyedül eheti meg azokat, pontosan azt és annyit, amennyit ő szeretne.

A BLW-nek jó néhány előnye van. “Azok a kisbabák, akiket így táplálnak, általában kiegyensúlyozottabban táplálkoznak, hiszen nemcsak bizonyos zöldségeket és gyümölcsöket kínálhatunk így nekik” – mondja Gill Rapley bába, aki több könyvet is írt a falatkás táplálásról. Emellett a BLW azoknál a kicsiknél is beválhat, akik válogatósabbak. A szakemberek szerint előnye lehet a módszernek, hogy javítja a szem-kéz koordinációt a babáknál, segíti az önállóság kialakulását.

Hogyan kezdjük a BLW-t?

Természetesen minden kisbaba más, ezért nem lehet tökéletesen pontosan meghatározni, milyen időpontban kell elkezdeni a falatkás hozzátáplálást. Néhány jel azonban utalhat arra, hogy nekikezdhetünk:

  • Érdeklődik az ételek iránt.
  • Képes megfogni a falatokat.
  • Segítség nélkül tud ülni.
  • Már nem tolja ki az ételt a nyelvével.

A legjobb “kezdő” BLW-s ételek a banán, az avokádó, a párolt sárgarépa, édesburgonya, brokkoli, a mangó, az ujjnyi darabokra vágott csirkehús. Persze, arra is fel kell készülni, hogy a BLW nem feltétlenül a legtisztább etetési módszer… a kisbaba szétkenheti, elejtheti, dobálhatja az ételeket.

Nem fog félrenyelni?

Sok szülő azért idegenkedik a BLW-től, mert attól tart, hogy a falatkákat könnyű félrenyelni. Ezt azonban elkerülhetjük, ha soha nem hagyjuk egyedül a gyereket, illetve, ha kerülünk bizonyos ételeket. Ne adjunk 12 hónaposnál fiatalabb babának olyan ételt, mely nagyon kemény, sokat kell rágni; olajos magvakat, szőlőt, mazsolát.

(thebump.com)