Kisgyerek

BLW vagy pürés táplálás? Nem is olyan nagyok a különbségek

Előbb-utóbb minden gyereknél eljön az a pillanat, hogy válogatni kezd, egyszerűen nem hajlandó enni, vagy más módon fejezi ki nemtetszését a feltálalt finomságokkal szemben. Meg lehet előzni ezeket a hisztiket azzal, hogyan kezdjük a hozzátáplálást?
2019. Április 20.
BLW után is lehet válogatós egy kisgyerek

A hagyományos, kanalazós-pürézős módszer meleltt az elmúlt években egyre jobban elterjedet a BLW (baby led weaning), vagyis a falatkás hozzátáplálás. Az utóbbi elmélet hívei szerint az, ha a baba maga választhatja meg, hogy miből mennyit eszik, később kevésbé fog válogatni, magabiztosabb lesz, és jobban megtanulja, hogyan jelzi a teste, hogy jóllakott.

Egy nemrég publikált kutatás eredményeiből azonban kiderült, hogy az egyes eltérő hozzátáplálási módszerek “hatása” között egyáltalán nem olyan nagy a különbség, vagyis az, hogy BLW-vel vagy pürével indul-e a hozzátáplálás, nem befolyásolja, hogy mennyire lesz majd válogatós a gyerek.

A kutatásban részt vevő családokat négy csoportra osztották: csak BLW-zők, többnyire BLW-zők, csak pürézők és többnyire pürézők. A szülőket kérdőívek segítségével faggatták ki többek között arról, milyen szokásai vannak a gyerekeknek és mennyire válogatósak a kicsik. A kérdőíveket elemezve arra a következtetésre jutottak, hogy a hozzátáplálás módszere és a későbbi válogatósság között minimális az összefüggés, vagyis, sem a falatkás, sem pedig a kanalazós módszer nem garantálja, hogy válogatós lesz-e később a kisgyerek.

Ugyanakkor, a falatkás módszert követők ritkábban használják az ételeket és az evést, mint hatalmi eszközt, nem jutalmaznak ételekkel. Így a kisgyerekek jobban megtanulják, hogy mikor jóllakottak és mikor éhesek. Emellett, a BLW-s anyák általában hosszabb ideig szoptattak, és gyakrabban ettek együtt a gyerekekkel. Ezek pedig bizonyítottan hatással vannak az egészséges táplálkozási szokásokra.

A kutatás eredményeiről az Appetite című szakmai lapban számoltak be.

(Cikk forrása: medicalxpress.com)

Ez is érdekelhet: