Kisgyerek

Hozzátáplálás: a magok bevezetése

Gyakran kapunk olyan kérdéseket a szülőktől, hogy a baba mikortól ehet mákot, szezámmagot, dióféléket. Először azt kell tisztáznunk, mit értünk "magok" alatt.
2018. Július 17.
Hozzátáplálás: a magok bevezetése

Az olajos magvak közé tartozik többek között a napraforgómag, mandula, dió, földimogyoró, kesudió, makadámdió, pisztácia, szezámmag, tökmag, lenmag is.

Miért jó, ha olajos magvat is fogyaszt a gyermek?

Az olajos magvak legfontosabb jellemzője, hogy kiemelkedő zsírsavtartalommal rendelkeznek, s ami fontos a “JÓ” zsírokban bővelkednek. Nem kell félned a zsiradékoktól: gyermekednek szüksége van rá a normál fejlődéshez, agyi, idegrendszeri éréshez. Tele vannak ásványi anyagokkal, vitaminokkal, és fehérjében is gazdagok. (Vegetáriánus táplálkozást folytató gyermekeknél az olajos magvak kitüntetett szerepet kell kapjanak a menüben!)

A babák is fogyaszthatják őket, amennyiben:

– egészségesek, azaz nem tartoznak fokozott kockázatú csoportba allergológiai szempontból (gondolunk itt meglévő táplálékallergiára és/vagy ekcémára);

– a gyermekorvos és a védőnő is egyetért abban, hogy a gyermeknél bevezethetőek.Figyelem! A földimogyoró bevezetése előtt kérd ki gyermekorvosod véleményét a baba hozzátáplálásának elkezdése előtt!

Hogyan kell bevezetni a magokat?

1. Külön-külön.

Ne vezess be egyszerre többet, hiszen ha a gyermeknél valamilyen tünet jelentkezik, nem tudod majd, melyik okozza. Egyes alapanyagok bevezetése között hagyj 3-4 napos szüneteket, hogy az esetleges reakciókat biztosan tudd a megfelelő alapanyaghoz kötni.

2. Megfelelő állagban.

A nemzetközi ajánlások szerint a túl kemény élelmiszerek (mint például az olajos magvak, de ide tartozik a chips, a nyers alma/répa is) nem adhatóak 4 év alatti gyermek számára, hiszen könnyen okozhatnak fulladást. Ez azonban elkerülhető az alapanyagok megfelelő előkészítésével, jelen esetben az olajos magvak őrlésével, krémállagúvá tételével. Vigyázz, az aprítás nem elég: az apró, kemény darabok szintén könnyen a légutakba kerülhetnek, bajt okozva ezzel!

Nem ismert veszélyforrás

A félrenyelésnél ne csak a köztudott tanácsokra gondolj. Képzelj el egy szezámmaggal/mákkal/lenmaggal szórt pékárut. (A mák ugyan nem teljesen ebbe a csoportba tartozik, mégis itt említeném.) Szintén félrenyelhető mindegyik ilyen formában is! Négyéves kor alatt kerüld ezt a formáját az említett magvaknak, ám őrölve az egészséges baba ezt is kaphat:

– mákot darálva (ne izgulj, nincs benne ópium)

– lenmagot, szezámmagot darálva, krémként.

A módszer: hogyan lesz ezekből pép?

Kell hozzá mozsár, egy kis erő, és az olajos magvakból pillanatok alatt pép lesz. Ha kicsit szárazon megpirítod őket péppé őrlés előtt, finomabb, intenzívebb ízük lesz. Ha kihűlt, mozsár helyett pépes őrlésre alkalmas aprítógéppel is próbálkozhatsz.

Hogyan csempészd be a baba menüjébe az olajos magvakat?

Amikor már könnyedén eszik darabos ételt a baba, könnyebb dolgod van: egyszerűen keverd hozzá/süsd/főzd bele az ételeibe az olajos magvakból készült pépeket:

– piskóta, muffin, pékáru: dió, mandula

– húsgolyók: lenmag, tökmag, szezámmag

palacsinta: jellegtől függően bármelyik, de nagyon finom a mandulás és a diós, mákos töltelék egyaránt (akár cukor nélkül, banán/almapéppel keverve).

Összefoglalva, jobb félni, mint megijedni: a kulcs a megfelelő állag, és a bevezetés előtti, szakemberrel történő személyes konzultáció.

Kapcsolódó cikkeink hozzátáplálás témában: