Gyerek

Tovább élhet, aki diót eszik

Újabb kutatás mutatta ki, hogy azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak dióféléket, hosszabb életűek, ráadásul ritkábban halnak meg rák, szívbetegség és légzőszervrendszeri megbetegedések következtében.
2016. Március 10.

Tovább élnek, akik diót esznek

Ha nincs időd futni, egyél diót!

A kutatás arról számol be, hogy nőknél heti két maréknyi dióféle elfogyasztása pont annyival hosszabbítja meg a várható élettartalmukat, mintha ugyanennyi idő alatt négy órát kocognának. A Harvard Egyetem kutatói arra is fényt derítettek, hogy azok a nők, akiknek magas kockázata van szívbetegségre és hetente legalább ötször esznek egy evőkanálnyi mogyoróvajat, fele akkora kockázatnak vannak kitéve egy szívrohamra mint azok a nők, akik hetente legfeljebb egy adagot ettek.

Ráadásul, azoknál a kamaszlányoknál, akik hetente legalább egy adag mogyorót esznek, jelentősen alacsonyabb a csomós mell kialakulásának kockázata, ami az emlődaganat egyik kockázati tényezője.

Ami ennyire hatékony, az biztos hizlal!

Eddig körülbelül 20 klinikai kísérletet végeztek a diófélék és a testsúly kapcsolatáról, és egyik sem mutatta ki a várható testsúlynövekedést. Azok, akik naponta egy-két maréknyi diófélét fogyasztottak, vagy kevesebbet vagy egyáltalán nem híztak. Sőt, voltak, akik egyenesen fogytak.

Hogyan tűnhet el 30 000 kalória?

Az egyik elmélet szerint a diófélék sejtfalainak nagy része emésztetlenül áthalad a gyomor-bélrendszerünkön, ami az eltűnő kalóriák mintegy 10 százalékát teszi ki. További 70 százalékot tesz ki a diófélék azon tulajdonsága, hogy nagyobb teltségérzést adnak, mint más élelmiszerek. A maradék 20 százalék eltűnése pedig annak köszönhető, hogy a diófélék felgyorsítják az anyagcserét, tehát amikor dióféléket fogyasztunk, többet égetünk el a saját testzsírunkból.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress