Gyerek

Az életmentő zsír: 7 étel, ami segít tovább élni

Amennyiben az egészséges zsírok is étrendünk részét képezik, jó eséllyel tovább élünk. A Harvard kutatása szerint ugyanis a telítetlen zsírok segítenek abban, hogy egészségesebbek legyünk.
2016. Július 26.

Az életmentő zsír: 7 étel, ami segít tovább élni

A többszörösen telítetlen és egyszeresen telítetlen zsírok halakban és a növényi olajokban találhatók meg a legnagyobb arányban, és számos egészségügyi előnnyel járnak. Íme, a hét leginkább egészséges étel Carly Jade Cochrane, a Healthista szerzője szerint:

Étcsokoládé

11 százalék rost és rengeteg vas, magnézium, réz és mangán van benne, és egyébként antioxidánsként is elsőrangú.

Lenmag

Az omega3-zsírsav kitűnő forrása, segít bizonyos ráktípusok megelőzésében, és növényi tápanyagai révén antioxidánsként is működik.

Szójababolaj

Nagyszerű sültekre és salátaként is, többszörösen telítetlen és egyszeresen telítetlen zsírokban egyaránt bővelkedik, és jót tesz a szív- és érrendszer egészségének is.

Nyers magok

A mandula, a dió, a mogyoró, bármi… mind egészséges zsírokban gazdag, és remek növényi fehérjeforrások.

Chia magok

A chia magra rendszerint nem tekintünk úgy, mint zsíros ételre, pedig szinte az összes szénhidrát, ami benne található, az rost, vagyis a kalóriák java része a zsírból származik.

Répceolaj

Az olívaolajban talált zsírok felét tartalmazza, többszörösen telítetlen zsírokban és egyszeresen telítetlenekben egyaránt gazdag.

Avokádó

Az egyik legegészségesebb finomság, és a legtöbb gyümölccsel ellentétben nem szénhidráttal van tele, hanem egészséges zsírokkal.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress