Baba

Cukorbetegség szempontjából is jobb választás az olaj

Csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét, ha nem zsírt használunk a főzéshez, sütéshez, hanem olajat.
2016. Március 31.

Ha a telített zsírokat többszörösen telítetlen zsírokkal helyettesítjük, az hosszútávon is segít elkerülni a diabétesz kialakulását. A telített zsírok az állati eredetű termékekben lelhetőek fel, például a húsban és a vajban, míg a többszörösen telítetlen zsírok a növényi olajokban, a diókban és a zsíros halban találhatóak.

A King’s College London szakemberei szerint, amikor diabétesz előtti állapotot állapítanak meg az orvosok, érdemes a telített zsírokat többszörös telítetlenekre váltani. A prediabétesz olyan állapot, amikor a vér glükózszintje a normálisnál magasabb, de még nem annyira, hogy a 2-es típusú cukorbetegséget meg lehessen állapítani. A prediabétesznek két típusa is létezik: az egyik során a máj túl sok glükózt termel, a másik során pedig a megtermelt glükózt az izmok nem képesek megfelelően szállítani.

A diabétesz ilyen esetekben elkerülhető, ha a páciens életmódváltásba kezd, és azt sikeresen végig is viszi. A PLOS One című szaklapban publikált kutatás az is kiderült, hogy a telített zsírok megemelik a vérben található rossz koleszterinek szintjét, márpedig ez a negatív hatás csökkenthető, ha kevesebb állati terméket és tejterméket fogyasztunk, és növeljük a zöldség-gyümölcs bevitelt.

A kutatás során 15 egészséges embert, 14 sportolót és 23 túlsúlyos embert vizsgáltak, továbbá 10 prediabétesz állapotában lévő embert és 11 olyan önkéntest, akik 2-es típusú diabétesszel küzdöttek. A szakemberek a résztvevők glükózszintjét és a zsírsavak arányát vizsgálták a vérben, majd étrenddel foglalkozó kérdőívet töltöttek ki az önkéntesek.

Milyen olajat válassz?

Hazánkban a napraforgóolaj a legelterjedtebb. Linolsavakban igen gazdag, 70%-a többszörösen telítetlen zsírsav. Ajánlott még a a repceolaj is, ennek 66%-a egyszeresen telítetlen zsírsav, de 27%-a többszörösen telítetlen zsír. Hasonló jó választás sütéshez, főzéshez a kukoricaolaj, a lenolaj és a mogyoróolaj is.

Saláta készítésnél jó szolgálatot tesz az olívaolaj, szezámolaj, tökmagolaj, búzacsíraolaj, dióolaj, argánolaj, szőlőmagolaj is.

Fontos megjegyezni, hogy kevesebb kalória ezekben sincs, mint az állati zsíradékban, jótékony hatásuk a szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség megelőzése, daganatos betegségek kezelése szempontjából jelentős.

A gyerekeknek is olaj kell

A kicsik főzelékébe 6-7 hónapos kortól napi 1 kávéskanál olajat (lehetőleg szőlőmagolajat) kell keverni. Tudni kell azt is, hogy hidegen sajtolt olajat érdemes választani a célra, s ezt főzés után ajánlott belekeverni az ételbe.

Kapcsolódó cikkek:

  • Miért olyan egészséges az omega-3 zsírsav?
  • Zsíradék is kell a gyereknek
  • Hal is kerüljön a tányérra
  • Van jobb is az olívaolajnál
  • Forrás: MediPress