Baba

Veszélyek játék közben

Újszülött kortól néhány hónapos korig kevesebb veszély leselkedik a babára játék közben.
2003. Szeptember 16.

Vigyázzunk, hogy a kezébe adott színes rongy ne engedje a színét, mivel a baba első dolga, hogy a szájába veszi. Ugyanez vonatkozik arra az időszakra is, amikor már gumiállatokkal és gumibabákkal játszik.

Itt jegyezzük meg, hogy nagyon vigyázzunk arra (ez vonatkozik a gyermek nagyobb korára is), hogy csak megbízható helyen vásárolt játékokat vegyünk. Sokszor piacon vett, nem bevizsgált játékoknál a legkülönbözőbb veszélyforrás leselkedhet a gyermekre: pl. mérgező festékanyag, könnyen lejáró kerekek, széteső játékok. Különös figyelmet igényelnek az elektromos játékok.

Ahogy egyre mozgékonyabb a baba, mindenben részt akar venni, és veleszületett kíváncsisága sokszor veszélybe sodorja. Az épp csak tipegő gyerek gyakran elesik játék közben, vigyázzunk, hogy a szobában lévő tárgyak kiálló részeibe ne üthesse meg magát. (Már kaphatók az asztal sarkaira szerelhető sarokvédők.)

Felsoroljuk a teljesség igénye nélkül az orvosi gyakorlatban, játék közben gyakran előforduló veszélyhelyzeteket:

Kicsi korban, amikor a gyermeknek még nem tudjuk megmagyarázni, hogy az apró tárgyakat ne vegye a szájába, ne adjunk gyermekünknek olyan játékot, amelyet könnyen szétszedve a szájába vesz. Ilyenkor jó esetben lenyeli az apró tárgyat, ami, ha nem akad meg a nyelőcsőben, a széklettel kiürül.

Ha a tárgy nagyobb, elakadhat a nyelőcsőben, rosszabb esetben bekerül a légcsőbe, és orvosi beavatkozást tesz szükségessé. Apró tárgyakat a gyerekek előszeretettel dugnak az orrukba, fülükbe. Gyöngyszemet és hasonló gömbölyű, fülbe, orrba dugott apró idegen testet ne próbáljunk házilag eltávolítani, mert csak egyre beljebb nyomjuk, és így nagyobb bajt okozhatunk. A kivételt bízzuk fülészre. Találkozhatunk olyan esettel is, amikor egy hosszan tartó, gennyes náthának a hátterében a gégész által felfedezett, az orrba dugott apró idegen testet áll.

Vigyázzunk arra, hogy kisgyermekünk – ez vonatkozik a pár éves korosztályra is – ne szaladgáljon játék közben a szájába vett ceruzával vagy ehhez hasonló tárggyal. Játék közben elesve, a szájában lévő hosszú tárgy, sérülést okozhat, sokszor a ceruza egészen átfúrhatja a szájpadlást.

Ne vegyünk olyan játékot, amely a hálózatról működik még akkor sem, ha transzformátor tartozik hozzá. A transzformátor is elromolhat. Az ilyen játék csak akkor időszerű, ha a gyermek már elég idős ahhoz, hogy tiszteletben tartsa az áramot.

Különösen vigyázni kell azokkal a tárgyakkal, amelyek hosszúak vagy zsinórszerűek. A gyerekek lovacskásat, kutyásat játszva vagy csak véletlenül könnyen a nyakukra tekerhetik. Ugyancsak fulladást okozhatnak a zsákok, neylonzacskók.

Veszélyek játék közben

Ne játsszon sokat a baba a napon, mert a játékba belefeledkezve megfelelő sapka és fényvédőszer nélkül komoly leégést, napszúrást szenvedhet.

Ha kismedencében, vízben játszanak, pancsolnak a gyerekek, különösen nem szabad őket szem elől téveszteni, akkor sem, ha csak alig pár centis a víz mélység.

Bár az étkezéshez is szorosan hozzátartozik, de itt is megemlíthetjük, hogy helytelen szokás játszótéren, játék közben etetni a gyereket. Mindig figyelni kell a nyugodt, fegyelmezett étkezésre. A gyerek ne ugráljon állandóan föl az asztaltól, ne rohangáljon a játékaihoz evés közben, ne egyen szaladgálás közben, mert könnyen félrenyelhet vagy elharaphatja a nyelvét.

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu