Baba

Elsősegélynyújtás a szemészetben

A sürgősségi betegellátás fontos része zajlik szemészeti szakrendeléseken és kórházi szemészeteken. Hirtelen fellépő panaszok, gyulladásos tünetek vagy szemsérülések esetén soron kívül, előzetes bejelentés nélkül fogadják a gyermekeket a rendelőben.
2003. Április 11.

Elöljáróban ki kell emelnünk, hogy a gyermekek igen sokszor másképp reagálnak a szemüket ért sérülésekre, mint a felnőttek. Nem egyszer látjuk, hogy súlyos, a szem burkain áthatoló sérülések elszenvedésekor sem panaszkodnak fájdalomról, vagy éppenséggel eltitkolják, hogy valamilyen éles, veszélyes tárggyal játszottak illetve kerültek kapcsolatba. Máskor teljesen békés, halvány szemen találunk a szaruhártyába ékelődő idegentestet, s a gyermek panaszmentes.

Ha a szülő tanúja a sérülésnek, akkor egyértelműbb a helyzet, de előfordul, hogy azért nem viszik a gyermeket orvoshoz, mert az nem jelzett fájdalmat a sérülés után.

Éles, szúró, vágó eszközzel történt sérülés vagy annak gyanúja esetén a lehető leghamarabb vigyék szemorvoshoz a gyermeket, mert a sebbe kerülő kórokozók fertőzést vihetnek be a szembe, mely ellen minél korábban fel kell venni a küzdelmet. Különösen veszélyes a növényi részekkel, pl. faággal okozott sérülés, mert a növényeken “tanyázó” vírusok nehezen leküzdhető gyulladásokat okozhatnak. A sebek műtéti ellátása is annál kedvezőbb, minél kevesebb idő telt el a sérülés és a műtét között. A sérülés észlelésekor a szülő laza védőkötést helyezhet fel: a csukott szemre gézlapot vagy vasalt, tiszta zsebkendőt tegyen, erre egy csecsemőökölnyi vattagombócot, melyet nyomás nélkül 3 ragtapaszcsíkkal (pl. celluxszal) rögzít az arccsont felől a homlok közepéhez.

Az egyik leggyakoribb sérülés, ha a szembe porszem, homok, bogárszárny vagy egyéb apró idegentest kerül. Ha a szülő látja a gyermek szemében az idegentestet, ne kísérletezzen annak eltávolításával, mert további sérüléseket okozhat! Ezek ellátása osztályunkon a következők szerint történik. Ha az idegentest a szemhéjak kötőhártyai felszínén van, az a szemhéj kifordításakor válik láthatóvá, és bármilyen korú gyermeknél egy mozdulattal letörölhető egy nedves vattapálcával. A szaruhártyába ékelődő idegentestek csak érzéstelenítő szemcseppek adása után, vagy kisebb gyermeknél altatásban távolíthatók el. Magát az idegentestet steril műszerekkel, egy erre a célra szolgáló apró lándzsával vagy ún. idegentest fúróval emeljük ki. Ezeknek az eszközöknek a látványa félelmet kelthet, ezért nem feltétlenül szoktuk megmutatni a sérültnek, inkább azt hangsúlyozzuk, hogyha nyugodtan tartja a fejét, és egy meghatározott pontra néz, nem is veszi észre, hogy hozzáérünk a szeméhez és néhány pillanat alatt el is távolítjuk az idegentestet. Ezek leggyakrabban fémtartalmú szemcsék, melyek, ha bennmaradnak, körülöttük 1-2 nap alatt rozsdagyűrű, illetve gyulladásos udvar keletkezik a szaruhártyán, s ekkor már sokszor maradandó homállyal gyógyulnak, melyek látásromlást okozhatnak.

Gyakoriak még a háztartási balesetek. Maró hatású vegyszerek, tisztítószerek szembe fröccsenésekor azonnal bő vízzel kell kimosni a szemet, és a lehető leghamarabb szakorvoshoz menni. A lúgos vegyhatású anyagokkal történt érintkezések általában veszélyesebbek, mert könnyebben terjednek a mélybe. Ez különösen a mészsérülésekre igaz, mely azonnali elsősegélynyújtás esetén is súlyos következményekkel járhat. Korunk újabb találmányával, a pillanatragasztóval is egyre több baleset fordul elő. Szembe fröccsenéskor szerencsére sokszor a szemhéjak reflexesen összecsukódnak, így a pillaszőröket éri a ragasztó, melyek azonnal összetapadnak. És így védik a mélyebb részeket.

Végezetül a tompa sérülésekről kell szólnunk. Verekedés, labdajáték, hógolyózás során a szem megütése rendszerint igen fájdalmas. A szem kivörösödése is hamar jelentkezhet és homályos látás is felléphet. Súlyosabb esetben a szem mélyebb részeiben vérzés, vizenyő keletkezhet, esetleg kiszakadhat a látóhártya melynek kizárása mindig a szemorvos feladata. Sokszor csak az ütést követő több óra elteltével alakul ki a vizenyő a szem ideghártyájában. Ezért kérjük a szülőket, hogy halvány szem, vagy panaszmentesség estén is vigyék szemészhez az ütést elszenvedett gyermeket. Praktikus tanács szemüveges gyermekeknek, hogy testnevelés órákon, vagy labdajáték közben ne vegyék le szemüvegüket, mert ha ütés érné a szemüket, azt a szemüveg felfogja, s legfeljebb a keret vagy a műanyag rongálódik meg, de a szemgolyót nem éri el az ütés. (A szemüveg viselése egyébként sportolás közben is szükséges.)

V. évfolyam / 4.sz.

Forrás: Gyógyhírek, a Heim Pál Gyermekkórház gyógyászati havilapja