Gyerek

Tévében látott trükkel mentette meg kishúgát a fulladástól egy kisfiú

A 8 éves kisfiú egy gyerekeknek szóló tévéműsorból tanulta meg a technikát, amellyel megmentette kishúga életét.
2021. Április 09.
Kép forrása: @PAHomepage.com/Youtube.com

A második osztályos Jaxon Dempsey és húsz hónapos kishúga, Leila az apukájukkal, Mattel utaztak az autójukban, amikor a kisfiú észrevette, hogy testvére fuldoklik egy csirkefalatkától. “Féltem, mert azt hittem, hogy meg fog halni, de aztán eszembe jutott ez a dolog” – nyilatkozta a WYOU-nak Jaxson, amiről a Todaysparent.com is beszámolt.

Ez a “dolog”, ami a kisfiú eszébe jutott, egy életmentő tipp volt, amit a Nickelodeon csatornán futó The Substitute (A helyettesítő tanár) című műsorban látott – ez egy rejtette kamerás szórakoztató show, melyben hírességek “öltöznek be” helyettesítő tanárnak, és mennek be titokban az osztálytermekbe. Az epizódban, amit Jaxon látott, John Cena (amerikai profi pankrátor, színész, rapper és televíziós személyiség – a szerk.) mutatta meg a gyerekeknek azt, hogyan lehet valakit megmenteni a fulladástól.

A tippet követve Jaxon előre döntötte kishúgát, és tenyere alsó részével a kislány lapockái közötti részt ütögette, amíg az ételdarab el nem mozdult.

A WYOU riportja Jaxonról:

A gyerekek édesapja elmondta, hogy azt vette észre, hogy a kislány arca élénk lila és vörös lett, és nem nagyon lélegzett. Mielőtt kinyitotta volna az ajtót, Jaxon már meg is kezdte a mentést. “Nem tudtam elhinni. Mindig is nagyon jó nagy testvér volt, de nem is sejtettem, hogy tudja, mit kell tennie ilyenkor. A legtöbb gyerek talán pánikba esne és kiabálna” – mondta az apa.

Ahogy a portál is írja, sokan elfelejtik, hogy a fulladás gyakran csendesen történik, ellentétben azzal, ahogy sokszor a filmeken ábrázolják. Az apa is elmondta, hogy ha egyedül lett volna a kislánnyal, és nincs ott Jaxon, valószínűleg nem hallotta volna, hogy Leila fullad, mert a gyermek nem köhögött, nem pánikolt – egyszerűen nem kapott levegőt, nem lélegzett.

Mivel a fulladást gyakran nehéz észrevenni, a szakértők azt tanácsolják, hogy lehetőleg kerüljék a szülők, hogy a gyermek az autós utak alatt egyen Cara Rosenbloom dietetikus azt mondta a Todaysparent.com portálnak, hogy a babákat mindig felügyelni kell evés közben, ezért az autóban ne egyenek, amíg az ülésük nem néz előre, és nincsenek két évesek. Szerinte bármely étel fulladásveszélyes lehet, ha a gyermek túl sokat vesz a szájába belőle, ezért nem a legjobb az autóban ennie.

Rosenbloom megjegyzi azt is, hogy sok szülő nem tudja megoldani, hogy ne adjon valamilyen harapnivalót a gyermeknek az autóban. Ő azt javasolja, hogy az apró, keményebb ételeket, mint például a szőlő, az áfonya, a koktélparadicsom, a sárgarépa, a pattogatott kukorica, a dió, a földimogyoró, a chips, a hotdog, az egész, magvas gyümölcsöket (például szilva, barack), az apró kekszeket, puffasztott gabonapelyheket, a puha és kemény cukorkákat, pillecukrot, rágógumit, stb., mindenképpen kerüljék az autóban.

Szerinte biztonságosabb opció a vékony szeletekre vágott gyümölcs, vagy sajt, vagy az olyan kényelmi ételek, mint az iható joghurtok és gyümölcspürék, amelyekről el kell távolítani a kupakot, és azt távol tartani a gyermektől.

Jaxon példája alapján pedig érdemes megbizonyosodni arról is, hogy az idősebb testvérek is tudnak-e segíteni vészhelyzet esetén. Ezzel Jaxon is egyetért, aki szerint a szülőknek meg kell tanítaniuk a gyerekeket, hogyan segíthetnek a kisebb testvérükön, ha ő fullad.

A kisfiú hozzátette azt is: “A szívemben úgy érzem magam, mint egy hős. Szeretném megköszönni John Cenanak, hogy részt vett a műsorban, és megtanította, hogyan menthetem meg valaki életét.”

A cikk forrása: todaysparent.com