Gyerek

Vészhelyzet a medencében: így mentheted meg a gyereket!

A vízbe fulladás sajnos az egyik leggyakoribb halálok a gyermekek körében, és minden szülő rémálma, hogy a pillanatnyi figyelmetlenségnek tragédia lesz a vége. Jó, ha tudod, mit kell csinálni vészhelyzetben!
2019. Augusztus 03.
Legyen biztonságos a pancsolás!

Elsősorban ismerni kell a módszereket, melyekkel megelőzhetjük a véletlen fulladást, és érdemes azzal is tisztában lenni, pontosan hogyan néz ki a vízbe fulladás – eláruljuk, közel sem olyan hangos és látványos, mint a filmekben látjuk! Ha azonban már megtörtént a baj, minél gyorsabban cselekszünk, annál nagyobb esélyünk van arra, hogy megmentsük a gyerek életét!

Rendkívül fontos: cikkünk nem helyettesíti az elsősegély-képzést, az újraélesztést célszerű szakembertől elsajátítani! Ezt minden szülőnek ajánljuk!

1. Vegyük ki a vízből! A lehető leggyorsabban kerüljön a partra a gyerek! Fektessük a hátára, hívjunk segítséget, és azonnal kezdjük el az újraélesztést.

2. Tegyük szabaddá a légutakat! Az egyik kezünkkel óvatosan döntsük hátra a gyerek fejét, a másikkal pedig emeljük meg az állát. Tegyük a fülünket az orrához és a szájához, és keressük a légzés jeleit.

3. Ha a gyerek nem lélegzik: tegyük tegyük a szánkat a gyerek szájára (az egy évnél fiatalabbaknál a szájra és az orra, míg az egy évnél idősebbeknél az orrot fogjuk be), fújjunk be két nagy levegőt, majd várjunk egy kicsit, és figyeljük, hogy emelkedik-e a gyerek mellkasa.

4. Ellenőrizzük a pulzust! A két ujjunkat tegyük a gyerek nyakának oldalára, kisbabáknál a karra vagy a könyökhajlatra, és öt másodpercig figyeljük, érezzük-e a pulzust. Ha a gyereknek van pulzusa, folytassuk a lélegeztetést, míg a gyerek magától nem kezd lélegezni vagy a segítség meg nem érkezik. Ha nincs pulzus, akkor mellkaskompressziót (szívmasszást) kell végezni. A csecsemőknél két ujjunkat helyezzük a két mellbimbó közötti terület közepére, és három másodperc alatt öt nyomást végezzünk. A kompressziók után újra két belégzés következzen. Nagyobbaknál tenyérrel végezzük a szívmasszázst, a szegycsont közepén, három másodperc alatt ötöt. Ezután egy mély belégzés következzen.

5. Ne adjuk fel! Annak ellenére se hagyjuk abba az újraélesztést, hogy a gyermek nem válaszol, nem tér magához, csak akkor, ha a mentők megérkeztek, és készek átvenni azt tőlünk!

(via)

Ez is érdekelhet: