Kisgyerek

Biztonságos az úszógumi? A vízimentő elmondja!

Irány a nagyvilág, főleg, ha egy jó kis pancsolás esélyes. Megkérdeztük Bagyó István vízimentőt, mire kell vigyáznotok.
2011. Április 28.

Magyarországon évente ötven-hatvan kisgyerek fullad vízbe, és közel kétszáz jut kórházba, mert kis híján vízbe fúlt.

Hogyan tehetném biztonságossá a kerti medencét?

Az Európai Unió több országában csak szigorú biztonsági előírások mellett lehet kerti medencét felállítani. Legalább 1,2 méter magas kerítéssel kell körbevenni, hogy a gyerek ne tudjon bemászni, és a kapuja automatikusan csukódjon. Ennél esztétikusabb megoldás a speciális hálóval fedett medence, de nagyon fontos, hogy ez olyan erős legyen, hogy ha a gyerek rááll, akkor se tudjon beleesni.

Nincs veszélyesebb a fóliánál, mert ez azonnal beszakad a gyerek alatt, ráadásul ha belegabalyodik, akkor még kihúzni sem könnyű. Nemcsak a medence lehet veszélyes! Minden kerti tavat, vízgyűjtő tartályt gyerekbiztossá kell tenni. Senki sem tud folyamatosan figyelni a gyerekére. Elég egy telefonhívás, egy pillanatnyi elpilledés, és máris megtörténik a baj!

Melyik biztonságosabb: a karúszó, az úszógumi vagy az úszómellény?

Egyik sem! Mindegyiken ott a felirat – csak játékszer, életmentésre nem alkalmas. És ezt nagyon komolyan kell venni. Ezek játéknak megfelelnek, mert megkönnyítik a vízi együttlétet, de nem szabad hamis biztonságérzetet kelteniük.

Mikortól engedhetjük be egyedül a vízbe?

Nincs ilyen korhatár. Egy megbízható, vízhez szokott gyerek sekély vízben akár már hároméves korában is fürödhet egyedül. De nagyon fontos, hogy a szülő ilyenkor is figyeljen a közelből, hiszen eleshet, víz alá kerülhet a kicsi, és ez olyan pánikot okozhat, hogy esetleg nem tud felállni.

Mi okozza a legtöbb strandbalesetet?

A legtöbb baj nem a vízben, hanem a parton történik. Nagyon fontos a jó papucs, amiben nem csúszik el a gyerek, és nem léphet darázsba. A leggyakoribb strandbaleset a napszúrás, mert a délutáni csendes pihenő alatt a szülők nem figyelnek eléggé a nap járására. Az, hogy árnyékban alszik el valaki, még nem jelenti azt, hogy pár óra múlva nem tűz oda a nap.

Biztonságos az úszógumi? A vízimentő elmondja!

Ezeket is olvasd el:

  • Babával a strandon – 5 tanács, hogy ne legyen baj
  • Vízparti aranyszabályok
  • Így lehet biztonságosan pancsolni!
  • Így nyaralj otthon!
  • Forrás: Kismama magazin