Kisgyerek

Milyen medencébe menjek a gyerekkel?

Kánikulában legjobb a strandon. De vajon mennyire nagy a fertőzésveszély a medencékben?
2012. Július 05.

Meleg (31–33 Celsius-fokos) vízben az izmok, ízületek ellazulnak, ez ideális feltétele a mozgásfejlesztésnek, légzésterápiának, ezért a babaúszásra használt medencék vize általában ilyen hőfokú. A valóban erre kialakított és használt medence vize a felnőttek egyidejű benntartózkodása ellenére is elég tiszta ahhoz, hogy ne kapjon fertőzést a kicsi. Babaúszásra hároméves koráig járhatsz vele, kizárólag úszópelus használatával.

A strandok meleg vizű medencéinek tisztasága igen változó, a zsúfoltságtól is függ, de semmiképpen nem kielégítő a kicsik számára. Bár csábító a kellemes meleg víz, a kórokozók is könnyen szaporodnak benne. Egyáltalán nem alkalmas gyerekeknek a gyógy- vagy termálvizes medence, már az ásványianyag-tartalom miatt sem.

A gyerekmedencék vizének hőfoka 28 Celsius-fok körüli, ez is kedvez a kórokozóknak. A víz tisztaságára következtethetsz a fürdőzők számából és életkorából. Bár mindenhol feltüntették, hogy a gyerekmedencében kizárólag hat év alattiak fürödhetnek, kérdés, hogyan felügyeld hatékonyan a kicsit, ha nem vagy közvetlenül mellette.

A hideg vizű medencékben nem kell tartanod a kórokozóktól, ám a lehűlés veszélye miatt csak rövidebb ideig maradhat benne a gyerkőc. Fontos, hogy fürdés után azonnal vedd le róla a vizes nadrágot, töröld meg, és adj rá szárazat, ugyanis a húgyúti fertőzések nem csak a kórokozóknak „köszönhetők”. A lehűlt altest lassú vérkeringése ugyanis csökkenti az ellenállóerőt.

A természetes víz nem jelent feltétlenül kisebb fertőzésveszélyt, sőt, egy átmelegedett, zsúfolt öböl kifejezetten szennyezett lehet.

Ezeket is olvasd el:

Balatoni nyár – melyik strandra érdemes menni gyerekkel?

Biztonságos az úszógumi? A vízimentő elmondja!

Együtt nyaral a család

Szabadvízi strandok: hol jó a vízminőség?