Kisgyerek

Miért fél a vízben?

Nagy melegben a strandon a legjobb, de mit tegyen az a szülő, akinek a gyereke retteg a medencében?
2012. Július 31.

Előfordulhat, hogy nem a víztől fél a strandon, csak idegenkedik a hidegtől, a fröcsköléstől és a zsivajtól. Keress nyugodtabb szegletet, vagy használd ki a korai és késői órákat. Először csak bokáig érő vízben tocsogjatok, aztán feküdjetek bele. Észrevétlenül kedveltesd meg vele a vizes mókát.

A bizonytalanul lebegő felfújható alkalmatosságok erre a legkevésbé sem megfelelők. Öleld magadhoz, amikor bementek a mélyebb vízbe. A habtéglabetétes fürdőruha vagy a karúszó szabad mozgást enged a vízben, nem tud megválni tőle, és szinte észre sem veszi, hogy már nem kapaszkodik beléd. Egyik sem életmentő eszköz, soha ne hagyd egyedül a kicsit sekély vízben és a parton se!

A természetes vízpart sok felfedeznivalót kínál: élmény a nedves homokban tocsogni, élőlényeket fürkészni, vagy köveket, kagylót gyűjteni, közben a vizet is megszokja. A víztől idegenkedés rendszerint elmúlik a nyaralás végére, ha nem erőltetjük, a túl korai úszni tanítás ellenben elmélyíti a félelmet. A vízhez szoktatás élmény is lehet a lebegődresszel is.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Baba a strandon?
  • Milyen medencébe menjek a gyerekkel?
  • Nyaraljunk otthon!
  • Balatoni nyár – melyik strandra érdemes menni gyerekkel?