Gyerek

Tízéves ikerfiúk mentették meg a fuldokló apa életét

Brad Hassig 10 éves ikerfiaival és a 11 éves szomszéd gyerekkel volt otthon, amikor saját medencéjükben hirtelen fuldokolni kezdett. A gyerekek filmen látott újraélesztéssel mentették meg az apát.
2022. Július 11.
Tízéves ikerfiúk mentették meg a fuldokló apa életét (fotó: Getty Images)

A 46 éves Hassig víz alatti légzőgyakorlatokat végzett a saját medencéjükben, miközben ikerfiai és azok barátja a kertben játszottak. A férfi rendszeresen végzett víz alatti relaxációs gyakorlatokat, ami abból áll, hogy a víz alá merül 1-1 percre, visszatartva a lélegzetét.

Ezúttal azonban öt méterrel a felszín alatt Hassig elvesztette az eszméletét. Nem tudni pontosan, mennyi ideig volt a víz alatt, de a fiúk hamar észrevették, hogy valami baj történt. Egyik fia, Christian később azt mondta, hogy ijesztő volt, ahogy az apja arca kezdett elkékülni. Attól kezdve csak arra koncentráltak a gyerekek, hogy megmentsék a férfi életét.

Christian és ikertestvére, Bridon, valamint szomszédjuk, Sam Ebert közösen húzták fel a vállánál fogva Hassigot és felvitték a medence lépcsőjéhez. Apjuk telefonja le volt zárva, és egyik fiúnak sem volt saját telefonja, így Christian az utcára sprintelt, hogy segítséget keressen.

Ezzel egyidejűleg Bridon elkezdte az apjuk újraélesztését, annak ellenére, hogy korábban még soha nem csinált ilyesmit, de két filmben is látta, hogy kell alkalmazni ezt a technikát.

Bár Bridon később elmondta, hogy abban a pillanatban pánikba esett, a filmek gyorsan eszébe jutottak. Úgy döntött, hogy kipróbálja, amit a képernyőn látott, és azzal kezdte, hogy hátradöntötte az apja fejét, majd a legjobb tudása szerint mellkaskompressziót és szájból szájba lélegeztetést végzett.

“Egyszerűen tudtam, hogy ezt kell tennem” – mondta, hozzátéve, hogy nem sokkal azután, hogy elkezdte a szájból szájba lélegeztetést, az apja magához tért, felébredt, habot, vért és vizet köhögött fel.

Tízéves ikerfiúk mentették meg a fuldokló apa életét

Sam, Bridon és Christian (fotó: Brad Hassig)

Percekkel később megérkeztek a mentők, mivel Christian leintett egy sofőrt az utcán, aki hívta a 911-et. Egy szomszéd, aki történetesen kardiológus, meghallotta a mentők szirénáit, és átrohant segíteni, vele együtt kihúzták a férfit a medence lépcsőjéről a partra.

A férfit azonnal kórházba szállították, ahol hipoxiát (alacsony oxigénszint), tüdőödémát (folyadékgyülem a tüdőben) és légszomjat állapítottak meg az orvosok. 24 órát át megfigyelték, majd hazaengedték.

Az apa még mindig lábadozik lelkileg és fizikailag a traumatikus megpróbáltatásból, és mint elmondta, szörnyen érzi magát amiatt, aminek a fiait és a barátjukat kitette.

Hassig elmondta, hogy többé nem fog víz alatti légzőgyakorlatokat végezni, de úszni igen, mert meg akarja mutatni a gyerekeinek, hogy szembe kell nézni és le kell küzdeni a félelmeinket.  Nagyon büszke a gyerekekre, mind a fiaira, mind a barátjukra, igazi hősöknek tartja őket.

Mivel a nyári vízi szezon már javában tart, Hassig jelenleg egy közösségi újraélesztési tanfolyam megszervezésén dolgozik felnőttek és gyermekek számára. Elmondása szerint most az a célja, hogy a figyelemfelkeltésen keresztül képesek legyünk megmenteni más életét.

(Cikk forrása: washingtonpost.com)