Gyerek

Így védd ki a fulladásos gyerekbaleseteket

A fulladásos balesetek a nyári időszakban leginkább a totyogókat a kamaszokat érintik. A baleseteket, tragédiákat ki lehetne védeni.
2018. Június 18.
Így védd ki a fulladásos gyerekbaleseteket

A Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Osztályának főorvosa, Dr. Krivácsy Péter elmondta, hogy a vízbefulladásos eseteket meg lehetne előzni, de sajnos minden évben történnek tragédiák.

A megelőzés szempontjából fontos lenne, hogy óvodás korban megkezdődjön az úszásoktatás, ameddig a gyerek nem tud még úszni, addig a kerti medencében se hagyjuk felnőtt felügyelete nélkül. Sőt a fürdőkádban sem. Csecsemők esetében a fürdővíz legfeljebb olyan mélységű legyen, hogy a baba orra és szája ne merüljön alá, kint legyen a vízből. Strandon mindig legyen a gyerekeken karúszó vagy úszógumi, ha még nem tudnak jól úszni. Csónakázás, vízibiciklizés során mentőmellény használata ajánlott, hat éves korig mindenképpen, e fölött akkor, ha nem tud úszni a gyerek. Mindig legyen a gyerek mellett olyan felnőtt, aki jól tud úszni.

Kamaszoknál a tragédiákat az alkoholfogyasztás és a rossz helyzetfelismerés okozza az esetek többségében. Sok esetben túlbecsülik az úszástudásukat, ez okozza a bajt. A főorvos kiemelte, hogy alkoholt fogyasztani tilos és veszélyes fürdőzés előtt és közben. A felnőtteknek fel kéne hívniuk arra is a kamaszok figyelmét, hogy csak kijelölt helyen ússzanak, fürdőzzenek.

Fulladást okozhatnak – főként az öt éves kor alattiaknál – az apró tárgyak, ételek, de ezek az esetek is megelőzhetők lennének.

Amennyiben baj van, elmerül valaki a vízben, azonnal cselekedni kell, mihamarabb a partra kell juttatni és meg kell kezdeni az újraélesztését: 30 mellkaskompressziót, majd 2 befújást kell alkalmazni. Akkor is szaksegítséget kell hívni, ha sikeres volt az újraélesztés.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Semmelweis Médiasarok