Gyerek

5 trükk, hogy fel tudj kelni hajnali ötkor edzeni

Egy teljes állásban dolgozó kétgyermekes családanya tuti tippjei, hogy neked is beleférjen a mozgás a mindennapjaidba.
2018. Május 09.
CrossFit hajnalban

Régebben mindig azt mondtam magamnak, hogy “Oké, majd később edzek”, de ez sosem következett be, mert valami garantáltan közbejött. Teljes állásban dolgozom, két gyerekem van, zajlik az élet, ezért idővel rá kellett jönnöm, hogy a mozgásra szánt időt nekem megteremtenem saját magamnak.

Ezért körülbelül 2 évvel ezelőtt elhatároztam, hogy kipróbálom a CrossFit-et, azonban az egyetlen időpont, ami belefért a sűrű mindennapjaimba, az az 5:45-ös kezdésű óra volt. Egy hónap kellett a testemnek (és a lelkemnek), hogy hozzászokjon az új rutinhoz. Nem volt könnyű… de íme 5 dolog, ami nekem rengeteget segített. Hátha neked is fog!

1. Rákészülök előző este

Nem sok agymunka, hogy előző este mindig kikészítem az edzőcuccom. A legpraktikusabb, ha a fürdőszobába teszem, így ott gyorsan bele is tudok ugrani, és már kint is vagyok az ajtón. A sportcipőmet, a kabátomat és az edzőtáskámat a bejárati ajtóhoz teszem benne a kulcsaimmal, a fitnesz bérletemmel, az ugrálókötelemmel és egy megtöltött vizes kulaccsal.

2. Ráírok az edzőtársamra

“Jössz holnap?” – általában küldök vagy kapok egy ehhez hasonló üzenetet az edzőtársamtól minden edzés előtti este. Megbeszéljük, hogy ki mennyire fáradt vagy milyen nehéz lesz a másnapi tréning, ezzel együtt azonban motiváljuk is egymást, hogy mindketten ott legyünk. Nekem nagyon sokat segít, hogy ha már egyszer azt mondtam a barátnőmnek, hogy megyek, akkor tartsam is a szavam. Az pedig, hogy egy közösség tagja lehetek, ahol tényleg számítanak rám, szintén könnyebbé teszi a hajnali keléseket.

3. Dupla ébresztőt állítok be

Az a típus vagyok, aki képtelen azonnal kipattanni az ágyból az első ébresztőre. Szükségem van egy kis időre, hogy magamhoz térjek, ezért a két ébresztő beállítása nálam alap. Az elsőt 4:42-re állítom be (tudom, nagyon korai!) – ezzel egyidőben egy “kemény csaj vagy!” felszólítás jelenik meg a telefonom kijelzőjén. Ezt általában lenyomom, a következő csengés pedig 4:50-kor, majd 4:54-kor van arra az esetre, ha a másodikat is lenyomnám. Ez utóbbihoz a “kelj fel, Istennő!” üzenetet állítom be magamnak, ami mindig segít. Szükségem van a pszichés motivációra, hogy ilyen korán kimásszak az ágyból.

4. Edzésnaplót vezetek

A tény, hogy minden alkalmat feljegyzek az edzésnaplómba arra motivál, hogy másnap is felkeljek és végigcsináljam az edzést. Nagyon inspiráló időnként visszalapozni, és látni, hogy milyen kitartó vagyok. Az olyan kis általam felfirkantott széljegyzetek pedig, mint a “legközelebb nehezebb kettlebellt válassz” segítenek a jövőbeli edzéseimnél is.

5. Nemet mondok, ha szükséges

Ez az egyik legnehezebb, de sajnos ahhoz, hogy másnap valóban fel tudjak kelni, vannak dolgok, amikről le kell mondjak. Általában 8:30 és 9 óra között kerülök ágyba, így legkésőbb 9:30-ra alszom. De mivel gyerekeim is vannak, akiket meg kell vacsoráztatni, le kell fektetni, evés után el kell pakolni/takarítani, arra már nem marad idő, hogy romantikus novellákat olvasgassak vagy a férjemmel bekuckózva sorozatokat nézzük késő estig. Mivel azonban a korai kelés csak a hétköznapokra vonatkozik, hétvégén minden ilyesmit bepótolunk, így az egyensúly is megvan.

Szóval lényeg a lényeg, hogy tökéletesen igaz a mondás miszerint arra van időd, amire akarod, hogy legyen. Nekem is be van írva a naptáramba mindegy egyes edzés, ami pont ugyanakkora jelentőséggel bír, mint egy munkahelyi megbeszélés. Nem vita tárgya, ez viszont néha áldozatokkal jár. De nekem megéri, mert, ha nem törődök magammal, ha nem foglalkozom a testemmel, akkor nem érzem jól magam a bőrömben, és ez az életem minden más területére is kihat.

(Cikk forrása: popsugar.com)

Kapcsolódó cikkeink edzés témában: