Gyerek

Mit akar a dolgozó anya?

Azok az édesanyák, akik bevállalták, hogy gyerek mellett főállásban dolgoznak, erejükön felül teljesítenek nap mint nap. És hogy mire vágynak igazán? Elmondjuk.
2018. Február 02.
Mit akar a dolgozó anya?

Kelly Exeter kétgyermekes családanya kíméletlenül őszintén és egészen konkrétan megírta a Kidspot.com.au online magazinnak, hogy mit is akar a dolgozó anya. Íme!

Körülbelül 6 hónappal ezelőtt a férjem megkérdezte tőlem, hogy mit gondolok, vissza tudnék-e menni 8 órába dolgozni (jelenleg részmunkaidőben dolgozom otthonról). Válaszként először hosszasan néztem a szemébe, hogy nyomatékot adjak a mondandómnak, majd a következőkkel szembesítettem: “Ez két esetben történhet meg, drágám:

1. Ha nem lennének gyerekeink VAGY

2. Ha találnál magadnak egy másik feleséget.?

A helyzet az, hogy nem új a dolog, próbálkoztam a 8 órával, de őszintén szólva ameddig megengedhetjük magunknak, hogy ezt ne kelljen újra átélnem, addig köszönöm szépen, passzolok.

Ha teljes munkaidőben dolgozó anyuka vagy, akinek 5 év alatti gyerekei vannak, akkor egy kutatás szerint a napi 8+X óra munka mellett 6 extra órát melózol fizetség nélkül. Ez plusz 30 óra hétfőtől péntekig! Ami pedig azt jelenti, hogy egy átlag dolgozó anya két teljes munkaidős állással kénytelen megbirkózni hétről hétre.

Ha 8 órában dolgozol a havi fizetésedért, akkor egy plusz teljes munkaidős meló, amiért egy fityinget sem kapsz, minden csak nem kifizetődő, így érthető, hogy semmi kedved hozzá. Szóval kedves Mel Gibson, azt kérdezed, “Mi kell a nőnek?” Jól figyelj, sorolom!

Egy feleség

Egy feleség, aki mindent megcsinál helyettem otthon, remek lenne. Csak sajnos egy feleségnek érzelmi szükségletei is vannak, és hát a férjem és gyerekeim érzelmi kielégítése után nem hiszem, hogy boldoggá tudnék tenni még egy feleséget is. Akkor sem, ha tényleg mindent megcsinálna. Arról nem beszélve, hogy azt hiszem, nem igazán lenne legális, ha a férjem mellett lenne egy feleségem is. Szóval inkább egy bejárónőre szavazok.

Egy bejárónő

Igen, ez fantasztikus lenne! Valaki, aki főz, takarít, mos és vasal. Most képzeld el, ha a gyerekeid ruhái minden alkalommal élükre vasalva, összehajtogatva bent lennének a szekrényükben, a férjed pedig soha többé nem tenné fel azt a kérdést, hogy “édesem, hol vannak a tiszta ingjeim?” Ahh, sírok a boldogságtól csak az ötlet puszta gondolatától is! De ha már ilyesmiről ábrándozok, az igazság az, hogy egy kétgyerekes háztartás menedzseléséhez egy bejárónő nem is lenne elég.

Egy logisztikai menedzser

A főzés, takarítás, mosás, vasalás és a gyerekek ellátása mellett talán az egyik legagysejtpusztítóbb munka egy háztartásban a logisztikai menedzseré (aki nyilván jelen esetben egyelőre én vagyok). Millió és egy dolog van, amit fejben kell tartani ugyanis, hogy egy szimpla hétköznapot zökkenőmentesen túléljünk. Házi feladatok, iskolai ünnepségek, különórák, szülinapok, korrepetálás és még sorolhatnám. Hiába teljesítesz erődön felül, akkor sem tudod elkerülni az elkerülhetetlent, nevesítve: a gyerek elfelejt szólni, hogy ünneplőben kell menni, te pedig nyilván aznap rikító zöld pulcsit adsz rá.

Egy személyi asszisztens

Most arra kérlek, csukd be a szemed, és képzeld el, hogy van egy saját személyi asszisztensed. Képzeld el, hogy van valaki, aki számon tartja az összes szüli- és névnapot, megveszi és becsomagolja az ajándékokat, elviszi a kocsit vizsgáztatni, téli- és nyári gumit cserélni, megszervezi a nyaralásokat, családi partikat és gyerekzsúrokat. Képzeld el, hogy ez a valaki arról is gondoskodik, hogy az éves orvosi rutinvizsgálatod időpontja ne pont egy fontos iskolai esemény napjára essen. Hogy a családban mindenki évente kétszer elmenjen fogorvoshoz. Hogy a kutya időben be legyen oltva, a számlák és a gyerekek iskolai kirándulására a pénz időben be legyen fizetve. Képzeld el, hogy soha többé nem kell hazarohannod a melóból ebédszünetben, hogy egy olyan munkásemberre várj, aki elfelejt kijönni.

Képzeld el, hogy mikor reggel elindulsz otthonról, az egyetlen dolog, amire koncentrálnod kell az a munkád.

Nos, ez kell egy dolgozó nőnek, kedves Mel Gibson. Miért nem csinálsz erről egy filmet?

Kapcsolódó cikkeink munka és anyaság témában: