Kisgyerek

Nem fogyunk a testmozgástól, de tovább élünk, ha edzünk

Egy friss kutatás szerint nem azért érdemes edzeni, mert fogyunk tőle (sőt, igazából ez egy tévhit), hanem a mozgás lényege, hogy a létfontosságú szerveinket körülvevő zsírpárnáktól megszabaduljunk, így tovább egészségesek maradhassunk.
2016. Június 29.

Hiába vékony valaki, ha abszolút ülő életmódot folytat, és egyáltalán nem edz: ebben az esetben szervei ugyanúgy elzsírosodhatnak, ami a későbbiekben 2-es típusú diabéteszhez és keringési rendelleneségekhez vezethet.

Már csak ezért sem lehet kizárólag a karcsú derék a cél, ha edzeni kezdünk, de közben az is kiderült, hogy a kísérletben résztevők hiába edzettek keményen hat hónapon át, a többség semmit sem fogyott, esetleg csak minimális súlytöbblettől szabadult meg.

Minden jel arra mutat, hogy létezek egy csomó ember, akik a felszínen karcsúnak tűnnek ugyan, de belül zsírosak a szerveik – ezt a zsírréteget nevezzük zsigeri zsírnak, – ami a táplálkozás problémái mellett a mozgásszegény életmódhoz köthető probléma.

A liverpooli John Moores Egyetem és a holland Radboud Egyetem munkatársai 117 frissnek számító kutatás eredményeit vetették össze, míg megállapították: fontos, hogy csökkentsük a kalóriabevitelt túlsúly esetén, de még fontosabb, hogy mozogni kezdjünk, az igazi változást ugyanis az hozza meg idővel.

Kiderült, hogy ha 5 százalékot fogyunk a kalóriacsökkentés eredményeként, a zsigeri zsírból ekkor 13,4 százalék fogy, ezért mindenképpen érdemes folytatni, és testmozgással gyorsítani a megkezdett folyamatot hosszútávú egészségünk érdekében.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Testépítés anyamódra
  • A gyors, intenzív edzés ugyanúgy hatékony
  • Mozogj többet!
  • Forrás: Medipress