Kamasz

Bigorexia: egy új veszély, ami a kamasz fiúkra leselkedik

Amikor a gyerek egyetlen barátja a súlyzó.
2022. Szeptember 19.
kamasz fiú edzőteremben súlyzót emel

Míg korábban elsősorban a lányoknál beszéltünk testképzavarról, addig napjainkban már egyre több fiú is érint. „Rájuk leginkább az úgynevezett izomdiszmorfia, vagyis az izomzat méretével való kényszeres foglalkozás jellemző – mondta a semmlweis.hu-nak Dr. Babusa Bernadett, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének adjunktusa. Hatalmas izomzatot építenek, túlzásba viszik az edzést, speciális étrendet követnek és sokszor anabolikus szteroidokat is használnak azért, hogy izomzatuk egyre óriásibb és látványosabb legyen, miközben magukat gyengének, vékonynak látják.

A közösségi média felelőssége vitathatatlan a testképzavarok kialakulásában: a tökéletes test elérése sok kamasznak válik céljává. Olyan testet szeretnének ők is, amilyeneket a TikTok-on, Instán látnak. Több izom, több lájk, több követő.

A kamasz egyetlen barátja a súlyzó lesz: semmimás nem érdekli, mint a teste, lemarad az iskolai feladatokkal, nem jár el a kortársaival lógni, nincsenek valódi társas kapcsolatai, kihagyja a családi eseményeket, napjait az edzések, speciális étrend betartása teszik ki.

A közösségi médián kívül is izomtömegekkel telített a kultúránk, hipermaszkulin szuperhősök, videójátékok, filmek szereplői vesznek körül bennünket.

Eddig azt gondoltuk, hogy a testképzavar elsősorban a lányokat, nőket érinti, de a legújabb kutatások szerint a kamasz fiúk önértékelésére is negatívan hat a mindenhonnan rájuk ömlő tökéletes test, tökéletes élet mítosz. A közösségi médiában a fiúk is megtapasztalják, hogy értékelik a külsejüket, testüket, ez a tárgyiasítás azt eredményezheti, hogy attól félnek, negatívan értékelik majd őket, ami gyakran kényszeres edzést, viselkedést vált ki.

A nytimes.com cikke egy 2019-es tanulmányra hivatkozik a témában: a kutatás szerint a 11 és 18 éves közötti fiúk közel egyharmada elégedetlen a testalkatával, a legtöbben az izmaik növelésére vágynak. Ezt a vágyat, azaz hogy minél nagyobb izmokkal rendelkezzenek bigorexiának nevezzük, ami az izomdiszmorfia egy formája. Testképzavar, ami elsősorban a fiatal, kamasz fiúkat érinti.

Thomas Gültzow, a hollandiai Maastrichti Egyetem közegészségügyi kutatója és szerzőtársai 2020-as tanulmányában 1000 olyan Instagram-posztot elemeztek, amelyek férfiak testét ábrázolták. Az eredmények szerint  az erős, izmos, idealizált képek több lájkot és megosztást kaptak, mint a kevésbé izmos, vagy több testzsírral rendelkező fotók – írja a nytimes.com. Ugyanebben a cikkben egyik másik kutatás eredményeiről is írnak: a fiatal felnőttkorban előforduló étkezési zavarokat vizsgálták. A 16 és 25 éves kor között a 4489 férfi résztvevő egynegyede mondta a kutatóknak, hogy aggódik amiatt, hogy ne elég izmos. Tizenegy százalékuk számolt be izomépítő termékek, például anabolikus szteroidok használatáról.

A vény nélkül kapható táplálékkiegészítők fogyasztása annyira elterjedt, hogy a fehérjepor száraz kanalazása – azaz vízben való elkeverés nélküli fogyasztása – egy időben népszerű TikTok-kihívássá vált. A mutatvány elég veszélyes volt ahhoz, hogy szakértők figyelmeztetést adjanak ki, miszerint légzési zavarokhoz vezethet a gyakorlat. Egy finn metaanalízis szerint a fehérjepor túlzott fogyasztása anyagcsere- és bél-problémákat is okozhat.

A fittség és a fanatizmus között nem mindig könnyű meghúzni a határvonalat egy külső szemlélőnek. Ráadásul sokszor a napi edzést, a gondosan megválasztott étkezési szokásokat a céltudatosság és az egészség szinonimájaként használjuk, társadalmilag nemhogy elfogadott, de egyenesen támogatott, ha egy kamasz fiú sok időt tölt testedzéssel. A bigorexia egyáltalán nem egészséges, a túlzásba vitt edzés, a merev diéta, a minél látványosabb izomzat elérése testkép zavar, ami a kamasz fiúkat elszigeteli barátaiktól, családjuktól, szorongást, önértékelési zavarokat okoz.

Kép: Getty Images

Forrás: nytimes.com, semmelweis.hu