Kamasz

Hüvelyszárazság fiatalon: az önsanyargatás frusztráló következménye

Nincs abban semmi meglepő, ha a hüvelyszárazságról nem a fiatal lányok jutnak elsőre eszünkben. Noha a probléma főként a változókor gyakori velejárója, valójában bármely életkorban előfordulhat. Milyen okok miatt alakulhat ki e kellemetlen tünet akár már tinédzserkorban is? Megnéztük, mitől borulhat fel a fiatalkori hormonháztartás.
2023. December 04.
FOTÓ: GETTY IMAGES
FOTÓ: GETTY IMAGES

„Hüvelyszárazság? De hát még csak 14 éves vagyok! Ez nem az idősebb nők problémája?” Érthető, ha egy fiatal lány zavarodottan áll a meglepő diagnózis előtt. Az ugyanis makacs tévhit, hogy a hüvelyszárazság csak idősebb nőknél fordul elő. A diagnózis bármely életkorban megszülethet, a kellemetlen tünetegyüttes ugyanis nem korfüggő. Az viszont mindenképpen jó hír, hogy fiatal korban valószínűleg csak átmeneti panaszokkal kell számolni. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ne kellene komolyan venni a problémát, a tünetek – feszülő, égő, viszkető érzés – és az esetleges következmények ugyanis éppoly kellemetlenek lehetnek, mint a későbbi életszakaszokban.

Ez okozhat hüvelyszárazságot fiatalkorban

Fiatalabb korban több oka is lehet ennek a kellemetlen hüvelypanasznak, de viszonylag gyakori, hogy a hormonális fogamzásgátlók nem kívánt mellékhatásaként jelentkeznek a tünetek. A tabletták ugyanis megváltoztathatják a hormonszintet, és ez könnyen vezethet a hüvelyhám nem megfelelő nedvesedéséhez. Ebben az esetben érdemes beszélni a nőgyógyásszal, és közösen választani egy másik készítményt, a tünetek jó eséllyel elmúlnak. Szintén leginkább fiatal lányokat érintő probléma a testképzavar. Jogosan merülhet fel ismét a kérdés, hogy mi köze lehet ennek a hüvelyszárazsághoz. Pedig igenis van összefüggés a két probléma között. Bármilyen étkezési rendellenesség vagy extrém diéta megzavarhatja az érzékeny női szabályozórendszert. A hormonháztartás felborulása összezavarhatja a női ciklust is. Ha leesik az ösztrogénhormon szintje, az egyebek mellett hüvelyszárazságot is okozhat. A cél mindenekelőtt a testkép és az evészavar rendezése, amihez pszichológus segítségére is szükség lehet. Fiatal lányoknál a súlyosabb evészavarok, mint az anorexia, vagy éppenséggel az extrém hízás, vagy akár egy-egy drasztikusabb fogyókúra is okozhatja a menstruáció teljes elmaradását és a hüvely irritáló szárazságát.

Vegyük komolyan az evészavart!

Az evészavarok – köztük a két legismertebb az anorexia és a bulimia – hátterében összetett problémák állhatnak, éppen ezért a kezelésük (akár gyógyszeres terápiára is szükség lehet) sem történhet meg egyik napról a másikra, hiszen komoly betegségekről van szó. Az anorexia leginkább serdülőkorban alakul ki, nehéz eltitkolni a problémát, hiszen egyik látványos tünete, hogy az érintett egyre vékonyabb, és akár kórosan lesoványodhat. Előfordulhat, hogy csak egy „ártalmatlan” fogyókúraként indul, majd az érintett nem tudja abbahagyni az önsanyargatást, mindent felülír a plusz kilóktól való rettegés. Mindenképpen érdemes odafigyelni a jelekre, mert súlyos esetben akár halállal is végződhet a betegség. Szintén gyakori étkezési zavar a bulimia, és ebben az esetben még az is nehezíti a helyzetet, hogy sokáig rejtve maradhat, mivel nem jár látványos fogyással. Az érintett falásrohamoktól szenved, amelyek során nagyon sok kalóriát vesz magához viszonylag rövid idő alatt, hogy utána meg is szabaduljon tőle: a rohamokat kísérő önvád, bűntudat súlyos szorongásig fokozódhat, amelyre csak a hánytatás, hashajtás hoz enyhülést. 

A hüvelyszárazság és az ahhoz társuló tünetek a hormonális rendszert megzavaró stresszel vagy váratlan traumákkal is magyarázhatók. A huzamosabb ideig fennálló stresszes helyzet, egy szigorú fogyókúra miatti súlyvesztés – tinédzser, esetleg még versenysportot is űző lányoknál szintén gyakori – is felboríthatja a női szervezet érzékeny hormonális egyensúlyát, ciklus-rendellenességeket, hüvelyszárazságot okozva.

A hormonok nélküli gyógyulás titka

Nem kérdés tehát, hogy magát a probléma okát és ezzel együtt a hüvelyszárazságot is kezelni kell, lehetőleg minél előbb. A tünetek ugyanis nagyon sok kellemetlenséget okozhatnak a mindennapokban, és veszélyes lehet, ha a probléma huzamosabb ideig fennáll. A kiszáradt hüvelyhám sokkal védtelenebb, a kórokozók is könnyebben okozhatnak bajt, így például hüvelyfertőzéseket, de akár hólyaghurutot is.

Ma már elérhető hormonmentes terápia, sőt, akár recept nélkül is kaphatóak olyan hialuronsavat és esetleg különböző, a szövetek regenerációját támogató gyógynövényeket tartalmazó, helyi hatású készítmények, amelyek bármely életkorban használhatók – akár fiatal lányoknál is –, és hatásosan mérsékelhetik a hüvelyszárazság okozta panaszokat. A kiváló hidratálóképességéről ismert hialuronsav ugyanis képes regenerálni, és újra feltölteni nedvességgel az intim szöveteket.