Kamasz

Sokkal korábban kamaszodnak a gyerekek, mint száz évvel ezelőtt

A korai pubertásnak – különösen a lányok esetében – komoly egészségügyi következményei lehetnek.
2024. Február 05.
kamasz
Kép: Getty Images

Korábban kezdődik a kamaszkor, mint régen? – tették fel a kérdést norvég orvosok a Tidsskriftet norvég orvosi folyóiratban, írja a Qubit.

A kérdés azért fontos, mert „a korai pubertásnak – különösen a lányok esetében – komoly egészségügyi következményei lehetnek. Az első menstruáció korai megjelenése a teljes népesség szintjén magasabb arányú korai elhalálozást eredményezhet, növeli az emlődaganatok és a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a mentális betegségek kockázatát. A korai pubertás ráadásul nemcsak növeli, hanem elnyújtja a tinédzserkori a kockázatkereső magatartás lehetőségét.”

Norvégiában a kamaszkor kezdetét lányok esetében – orvosi értelemben – az első menstruáció időpontjával összefüggésben tárgyalták. Az adatgyűjtésekből az derült ki, hogy míg az 1860-as években a lányok átlagosan 15,6 éves korukban kezdtek menstruálni, a 20. század közepén erre már átlagosan 13,3 éves korukban sor került sor.

2020-ban Norvégiában átfogó vizsgálatot végeztek, mintegy 1200 6-16 éves korú kamasz bevonásával. A vizsgálatból az derült ki, hogy a norvég lányok napjainkban átlagosan 10,4 éves korukban lépnek be a kamaszkorba, az első menstruáció időpontja pedig átlagosan 12,9 éves korukban.

A norvég tanulmány csak az egyike azoknak a Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban az utóbbi egy-két évtizedben végzett kutatásoknak, amelyek alapján gyerekorvosok és endokrinológusok arra hívták fel a figyelmet, hogy – különösen a lányok esetében – egyre korábbra tolódik a kamaszkor kezdete.