Kamasz

Ekkor derül ki, hogy milyen magas lesz a fiad

Sok szülő aggódik a pubertás során bekövetkező növekedés miatt. Túl gyorsan nő a gyerekem? Túl lassan? Változtatnom kellene az étrendjén? Mikor állhatunk le végre az örökös ruhacserével?    
2023. Március 02.
fiúk testmagasság erő
Fotó: Getty

Ha tinédzser fiad van, és azt látod, hogy már túlnő téged, talán azon töprengsz, mikor áll le a növekedése, vagyis éri el teljes felnőttkori magasságát.  Nos, minden gyereknek megvan a maga sajátos tempója a növekedés és a fizikai érettség tekintetében, de azért van néhány általános iránymutató – írja a verywellfamily.com.

A lányok általában egy-két évvel korábban kezdik és fejezik be a pubertást, mint a fiúk, ezért van az, hogy sok középiskolás lány átmenetileg magasabb a fiúk többségénél.  Növekedési ugrás A fiúknál általában tizenegy-tizenkét éves korban kezdődik az átalakulási folyamat, és körülbelül négy évig tart. Ennek végén fejeződik be a legjelentősebb növekedés. Így aztán a legtöbb fiú tizenhat éves korára már eléri a felnőtt magasságát, kisebb részüknél ez csak tizennyolc évesen következik be (és persze mindig vannak kivételek, akiknél még lassúbb az érés).

Mikor kezdődik a fiúk pubertása?

Míg a lányok nyolc-tizenhárom éves korukban kezdik meg a pubertást, a fiúk általában egy-két évvel később, valahol kilenc-tizennégy éves koruk között, átlagosan tizenegy éves korukban. Ha még tizennégy éves korban sem látod rajta a serdülés jeleit, érdemes beszélni egy orvossal.  

Mik a pubertás jelei?

A pubertás nem csak a növekedésről szól; sok fontos, egyéb testi változást magában foglal. Ezen változások némelyike ​​furcsának vagy kényelmetlennek tűnhet gyereked számára. Íme, a tipikus ütemezés (hogy a fiúk pontosan mikor kezdik el ezt a folyamatot, az változó, de ha egyszer elindul, általában hasonló sorrendet követ).

A pubertás korai szakasza

A pubertás első jele fiúknál a herék megnagyobbodása, valamint a herezacskó elsötétedése, és bőrének elvékonyodása. Egy másik korai jel a szeméremszőrzet megjelenése a pénisz tövében. A pubertás egyéb jelei Körülbelül egy év elteltével több fizikai változás történik, általában gyors egymásutánban:
• A herék tovább nőnek; a herezacskó tovább sötétedik, és lejjebb lóg
• A szeméremszőrzet vastagabbá és dúsabbá válik, ezt követi a hónaljszőrzet, az arcszőrzet, valamint a láb- és karszőrzet megvastagodása; a mellkasszőrzet általában utoljára jelenik meg
• A pénisz először hosszában, majd szélességében nő, és a teljes növekedése 13 és 18 éves kor között megy végbe.
• Ilyenkor fordul elő az első éjszakai magömlés, emellett gyakran maszturbálni is kezdenek
• A fiúk hangja elmélyül
• A legtöbb fiúnál ez idő alatt kialakulnak pattanások

Növekedési ugrás a pubertás alatt

Minden fiú más, ha a növekedési ugrásról van szó, de ami tény: a fiúk általános növekedésének legalább 25%-a a serdülés időszakában történik.A fiúk növekedési ütemének csúcspontja általában a pubertás második felében, körülbelül két évvel a pubertás kezdete után következik be. Ez idő alatt évente körülbelül 7-8 centit nőnek. A növekedés legnagyobb része a fiúk tizenhat éves korára véget ér, de akár 18 éves korukig is nőhetnek.Ha a fiúk növekedési üteme csökken is, az izomtömegük még gyarapodhat. És ne feledkezzünk meg a lábfej növekedéséről – ez mindaddig folytatódni fog, amíg a fiunk nő.  

Mi befolyásolja gyermek magasságát?

Egy gyerek magasságát elsősorban a genetika határozza meg, és általában a gyermek anyja és apja genetikai felépítésének kombinációja befolyásolja a végső magasságot.A környezeti tényezők, különösen a táplálkozás, szintén hatással lehetnek erre. Nagyobb étvágyra kell számítanunk, amikor a gyermekünk átesik a pubertást kísérő gyors növekedésen. Ritka esetekben előfordulhat, hogy a gyermek növekedési hormonjainak egyensúlya felborul, ami abnormálisan gyors vagy lassú növekedést okoz, ebben az esetben orvosi kivizsgálásra van szükség. Érdemes konzultációt kérni akkor is, ha a fiunk kilenc éves kora előtt kezdi mutatni a pubertás jeleit, vagy tizennégy éves korában sem tapasztalunk még ilyesmit.