Kamasz

Korábban kezdődik és tovább tart a kamaszkor

Valamennyivel korábban kezdődik a serdülőkor és a témával foglalkozó szakemberek szerint nem addig kéne tartania, ahogy eddig gondoltuk.
2024. Február 19.
kamaszok
Kép: Getty Images

Néhány éve a The Lancet Child & Adolescent Health folyóiratban szakemberek azt írták, hogy a legoptimálisabb az lenne, ha 24 éves korig definiálnánk a serdülőkort.

A hipotalamusz az az agyterület, ami fokozottabban kezd el működni a serdülőkor kezdetén, a fokozott működésének hatására megnő a hipofízis növekedést serkentő hormonok mennyisége és működésbe lépnek a nemi mirigyek is. Ez régen nagyjából 14 éves kor környékén következett be, ám a fejlett világ nagy részén erre ma már 10 éves kor környékén kerül rá sor.

Egy másik agyterületünk pedig sokkal tovább fejlődik, még 20 éves korunk után is. Az agy homloklebenyi, elülső kérge felel olyasmikért, mint a kritikus gondolkodás, a döntéshozatal, a tervezés és az impulzuskontroll. Ez a terület csak a húszas éveink közepe felé éri el kialakult formáját. Ez persze nem azt nem jelenti, hogy 25 alatt mindenki megbízhatatlan, mindenesetre az érzelemszabályozással és a távoli jövő tervezésével a többségnek akadnak nehézségei és nem azért mert rossz nevelést kaptak.

Emellett kitolódott szinte minden: a szülővé válás éppúgy, ahogy a tanulmányok, de az anyagi függetlenség is. Szakértők szerint noha hagyományosan 14-18 éves kor között beszélünk kamaszkorról, valójában 10-24 éves kor közötti időszak jobban lefedné a serdülőkor.