Terhesség

Előrejelezhető lehet, ki számíthat szülés utáni depresszióra

Egy új tanulmány eredményeinek segítségével elérhetővé válhat a vizsgálat, ami előre jelezheti, hogy ki számíthat szülés utáni depresszióra.
2022. November 24.
szülés utáni depresszió
(Kép forrása: Getty Images)

A Johns Hopkins Medicine kutatói olyan biológiai markereket fedeztek fel terhes nők vérében, amelyek azonosíthatják azokat, akiknél fennáll a szülés utáni depresszió (PPD) kialakulásának veszélye – még a szülés előtt, vagy mielőtt bármilyen tünetük jelentkezne. Azt remélik, hogy létrehozhatnak egy vérvizsgálatot a szűrésre, és így támogatást nyújthatnak azoknak, akik veszélyeztetettek, írja a Verywell Family.

A szülés utáni depressziót biológiai, pszichológiai és szociális tényezők okozzák.

A tanulmány vezető szerzője, Dr. Sarven Sabunciyan és csapata felfedezték, hogy az egészséges emberekhez képest a PPD-ben szenvedőknél alacsonyabb volt az extracelluláris mRNS-szint. Ezekre az mRNS-ekre van szükség az autofágia nevű folyamat befejezéséhez. Ez utóbbi az a folyamat, amely során a sejtek eltávolítják a régi részeket, amelyek elöregednek és már nem működnek jól.

Amikor a sejtek nem tudják elvégezni ezt a ”takarítást”, nem működnek megfelelően. Az autofágiával kapcsolatos problémákat összefüggésbe hozták olyan állapotokkal is, mint az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór.

A jelenlegi gondolkodás szerint a szülés utáni depressziót és más hangulati rendellenességeket néha az agyban lévő neurotranszmitterek – például a dopamin és a szerotonin – kiegyensúlyozatlansága okozza, mondta el Dr. Sabunciyan, aki a Johns Hopkins Gyermekközpont idegtudósa, és a Johns Hopkins Egyetem Orvostudományi Karának gyermekgyógyászati ​​tanszékének adjunktusa. Az új tanulmány azonban azt sugallja, hogy bár a neurotranszmitterek normálistól eltérő szintje összefügghet a PPD-vel, lehetséges, hogy nem ez a kiváltó ok.

„Az elképzelés az volt, hogy a neurotranszmitterek aktivitása, mint a szerotonin aktivitása, összezavarodott, és ez valószínűleg így is van, de ennek feltehetően az oka az, hogy a sejtek nem képesek eltávolítani az öregedő összetevőket” – mondta Dr. Sabunciyan. Hozzátette: „Számos tanulmány kimutatta, hogy a szerotonin újrafelvétel-gátlók (SSRI-k) növelik az autofágiát az agyban, állatmodellek alapján. Sok antidepresszáns valóban így működik: az autofágia növelésével.”

A szakember szerint az eredményeik megnyithatják az utat a szülés utáni depresszió új kezelési módjai előtt. Történetileg a PPD gyógyszerek a neurotranszmittereket célozták. Azonban az autofágiát fokozó kezelések hatékonyabbak lehetnek. Az ilyen gyógyszerek klinikai vizsgálatai jelenleg folynak, hogy teszteljék a hatékonyságukat az Alzheimer-kór kezelésében.

Azonban további kutatásokra van szükség, mielőtt a szülés utáni depressziót előrejelző vérvizsgálatok elérhetők lennének. A jelenlegi tanulmányban kis számú résztvevőt vizsgáltak, a vérmintákon alkalmazott elemzés pedig drága, és speciális felszerelést igényel. „Nagyon optimisták vagyunk, hogy sikerül majd készítenünk egy tesztet” – mondta Dr. Sabunciyan. „Újra le fogjuk futtatni ezeket a teszteket egy nagyobb, változatosabb populáción, és keresünk néhány közös gént ezekben a PPD-s betegekben, amiket tesztelünk.”

Forrás: verywellfamily.com