Gyerek

Ennyit kell kint lenni a zöldben, hogy csökkenjen a stressz-szinted

A természetben töltött idő páratlan módon képes megnyugtatni. Egy új tanulmány a városi sétával összehasonlítva vizsgálta a pozitív hatását.
2022. Október 10.
séta természetben
A természetben való séta pozitívan hat a mentális egészségre.

Egy kisebb új tanulmány, amelyet a Molecular Psychiatry című lapban publikáltak, 63 embert követett nyomon, akiket véletlenszerűen választottak ki természetjárásra vagy városi sétára. A természetjárásra egy berlini erdőben, a városi sétára pedig a város egy forgalmas utcáján került sor, írja a HuffPost.

A tanulmányban résztvevők azt az utasítást kapták, hogy séta közben ne nézzék a telefonjukat, és ne álljanak meg üzletekben. Csomagoltak nekik ebédet, és kaptak egy telefont egy 30 perces időzítővel, ami jelezte, hogy forduljanak vissza.

A séta előtt ki kellett tölteniük egy kérdőívet, és egy fMRI-vizsgálaton is átestek – ezzel két feladatot mértek. Az első feladatban az agyi aktivitást mérték ”félelemteli arcok” nézése során, amelyben a résztvevőknek 15-15 női és férfi arcot mutattak meg, amelyeken semleges vagy ijedt arckifejezés volt. A második feladatban az úgynevezett ”Montreal képalkotó stressz-feladat” (Montreal Imaging Stress Task) során a résztvevőknek meghatározott idő alatt kellett kihívást jelentő számtani példákat megoldaniuk, ezzel megteremtve egy stressz-szintet náluk.

A séta után a résztvevőknek ki kellett tölteniük egy másik kérdőívet, és átestek egy újabb fMRI-vizsgálaton, amely ugyanazokat a feladatokat mérte, mint a séta előtt.

Az eredmények szerint a természetben való séta jelentősen javított az emberek stressz-szintjén: azok, akik a 60 perces természetjáráson vettek részt, alacsonyabb mértékű stresszt tapasztaltak a szabadban töltött időt követően.

Sonja Sudimac, a tanulmány vezető szerzője elmondta a Medical News Today-nek, hogy: „Tanulmányunk eredményei azt mutatják, hogy már [egy] egyórás természetben tett séta után csökken a stresszfeldolgozásban szerepet játszó agyi régiók aktivitása”. A kutatók úgy találták, hogy a különösen a stressz- és félelemreakciókért felelős amygdala aktivitása csökkent a természetjárók csoportjában.

Ez a csökkenés a városi sétát teljesítőknél nem volt tapasztalható. A tanulmány szerint a városi környezet negatív hatással lehet a mentális egészségre, ami a szorongás, a depresszió és a hangulati zavarok növekedéséhez vezethet.

Más tanulmányok azt mutatják, hogy a mentális egészség megszenvedheti a városi területeken a város zsúfoltsága és általában a környezetben előforduló stresszorok megnövekedett mennyiségét.

Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy az új vizsgálatnak volt néhány korlátja: minden résztvevő hasonló háttérrel rendelkezett, és a vizsgálat nem tudta azt ellenőrizni, kit látnak a séta során. Így például, ha valaki az erdei séta során pihenni lát valakit a szabadnapján, az tovább csökkenthette volna a résztvevő stresszválaszát.

Továbbá a tanulmány csak az egyórás természetjárás előnyeire összpontosított, így nem világos, hogy ugyanazok a pozitív eredmények rövidebb időn belül jelentkeznek-e. Sudimac szerint azonban bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a kortizol stresszhormon szintje csökken egy 15 perces természetjárás után, ami alapján érdekes lenne ennek a tanulmánynak egy, rövidebb sétákat vizsgáló változatát.

Forrás: huffpost.com

Nyitókép forrása: Getty Images