Teherbeesés

Kismama vagy? Ez a legjobb és legolcsóbb testmozgás

Nem kell hozzá sporteszköz, ingyen van, bárki csinálhatja és a baba megszületése után is folytathatod, akár vele együtt is.
2023. Május 03.
Anya babával sétál
Kép: Getty Images

Ha kismama vagy, bizonyára odafigyelsz arra, hogy mit és mennyit eszel. Ha korábban is rendszeresen mozogtál, akkor tudod, milyen jótékony hatása van a sportnak és, hogy a terhesség alatt fontos a rendszeres testedzés. Ha azonban most szembesültél azzal, hogy jó lenne naponta tenni valamit a baba és a saját egészségedért, akkor kezd el sétálni.

Egy nemrégiben megjelent tanulmány a gyaloglás és más mozgásformák egészségre gyakorolt hatását vizsgálta. Az eredményekből úgy tűnik, hogy a séta nemcsak az elhízás ellen hatásos, hanem csökkenti több krónikus betegség kockázatát is. Ráadásul ingyen van, könnyen beiktatható a napi rutinba, bárki, bármikor gyalogolhat és nincs szükség hozzá másra, csak elhatározásra.

A tanulmány szerint – ami több mint 6000 résztvevő négyévnyi aktivitását és egészségügyi adatait elemezte – azok, akik napi körülbelül 8000 lépést gyalogoltak, kisebb valószínűséggel híztak el. Sőt a séta csökkenti a reflux, a depresszió és alvási apnoé rizikóját is. A napi gyaloglás mértékét valahol 8 és 10 ezer lépés között határozták meg – ebben minden beletartozik, a kutyasétáltatás vagy a házi munka is. Ez nagyjából – testalkattól függően – napi két óra sétát jelent, ami nem kevés, de ha minden lépésünket beleszámítjuk, akkor kivitelezhető. Ráadásul, a baba megszületése után sem kell abbahagyni, vele is sétálhatsz nagyokat, a friss levegő mindkettőtöknek jót tesz.

forrás: noklapja.hu