Baba

A szülés utáni depresszió kihat a gyerek viselkedésére

A szülés utáni depressziótól szenvedő édesanyák gyermeke nagy valószínűséggel nehezebben kezelhető lesz - állítja egy kutatás.
2017. Augusztus 01.

A szülés utáni depresszió kihat a gyerek viselkedésére

Mindez a mentális betegségből fakadó, a gyermek felé való érzéketlenséggel, közömbösséggel hozható összefüggésbe.

“A szülés utáni depresszió egyedül a gyermek maradandó nehéz természetével mutatott összefüggést. Az eredmény megerősíti a család támogatásának fontosságát a szülés utáni időszakban” – mondta a kutatás vezető szerzője, Dr. Stephanie Parade, a Brown University munkatársa.

Az egyetem kutatói 147 család életét tanulmányozták, ahol 30 hónapnál fiatalabb gyermek is a család része volt. A kicsi temperamentumát 8, 15 és 30 hónapos korában értékelték. Emellett interjúk segítségével határozták meg, hogy az édesanyák szenvednek-e szülés utáni depressziótól. A családok működését is vizsgálták a kutatók, illetve az édesanya érzékenységét a családtagok felé.

Az eredmények szerint a gyermekük felé közömbösséget mutató depressziós anyák utódai között gyakoribb a hevesebb temperamentumú. A kutatók szerint azok a depresszióval küzdő édesanyák, akik reagálnak gyermekeik szükségleteire, megtanítják őket a negatív érzelmek szabályozására is, így a gyermekek is könnyebben kezelhetőek lesznek majd. Emellett természetesen a hatékony családon belüli kommunikáció is formálja a gyerekek természetét.

Az eredményeket a Child Development című kiadványban közölték.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress