Baba

Dőlj hátra és szoptass

Ez így nagyon egyszerűen hangzik. Ha megbízunk az ösztöneinkben, az érzéseinkben és nem hagyjuk, hogy elbizonytalanítsanak minket, akkor valóban ilyen egyszerű is.
2011. Január 29.

Dőlj hátra és szoptass

Aki már érezte azt újszülött gyermekét fogva, hogy “na, most kellene úgy ügyesen mellre tenni, ahogy láttam/olvastam/mesélték, te jó ég!”, vagy aki a kisbabáját várva készül gondolatban az első szoptatásra, most lehet, hogy furcsállja a címet: eddig mintha ezzel nem találkozott volna.

Valóban, ez viszonylag új megközelítés, pontosabban egy ősrégi, ösztönös anyai viselkedés újkeletű megerősítése. Pedig mintha a világ néha arról akarná meggyőzni az anyákat, hogy nem bízhatnak saját megérzéseikben, ösztöneikben – mégis működnek ezek a mechanizmusok, és az utóbbi években egy angol bába alaposan vizsgálni kezdte, hogyan lehet ezeket előcsalogatni anyából és babából egyaránt a szoptatás sikere érdekében.

A “dőlj hátra és szoptass” módszer lényege, hogy az édesanya nem egyenesen ülve, nem az oldalán vagy a hátán fekve szoptat, hanem olyan kényelmes, félig hátradőlt testhelyzetben, amelyben teljes teste alátámasztást kap, főként a nyaka és a válla. Ebben a testhelyzetben fekteti magára a kisbabáját úgy, hogy a baba feje a melle közelébe kerüljön – más szóval elérhetővé teszi a mellét a csecsemő számára. A pici hason fekszik, nem annyira kinyújtózva, inkább magzatpózhoz hasonlóan. Susan Colson bába honlapján, aki az angolul laid-back breastfeeding-nek vagy biological nurturing-nek nevezett módszer “keresztanyja” és kutatója, egy sorozatnyi szép fotó segít megvilágítani a lényeget.

A “dőlj hátra és szoptass” módszernél az anya kényelemben van, és ebben az ellazult állapotban könnyebb annak felfogni a szoptatást, ami: a mindennapi élet egyik tevékenységének, ami ideális esetben nem kíván erőfeszítést, csak könnyed, egyszerű hozzáállást. A “dőlj hátra és szoptass” módszernél az édesanyák nem követnek egy lépésről lépésre előírt mozdulatsort, hogy mellre tegyék csecsemőjüket, sokkal inkább az történik, hogy a baba maga találja meg a mellet. Ahogyan a baba érésével, növekedésével párhuzamosan minden egyéb hétköznapi tevékenységnél is tesszük, a szoptatásnál is támogatjuk, segítjük gyermekünket a korának megfelelően önálló cselekvésben. Ez nagy segítség a babának test- és térérzékelése fejlődésében. Ha nehézsége támad, például a saját öklét szopja a mell közelében, az anya segít, ha nem adódik probléma, akkor pedig magától boldogul. Az, hogy magától találja meg a mellet a baba, feltehetően a mellbimbó kisebesedésének kockázatát is csökkenti.

A “dőlj hátra és szoptass” módszer reflexeken és öröklött viselkedésen alapul. Ha sikerül megnyitni az utat e reflexek előtt, a kisbabák szopni kezdenek. A babát nem kell tartani, nincs nyomás az újszülött hátán, nyakán, az anyának pedig egyik vagy mindkét keze szabad. Ebben a testhelyzetben az édesanyák természetesen és észrevétlenül engednek utat a szükséges reflexeknek, és nem kell megtanulniuk, hogyan kell pontosan szoptatni. Az édesanyáknak nem kell ehhez különösebb segítség, csak amire egyébként is szükségük van: támogatásra, és annak ismeretére, hogy miként jelzi kisbabájuk, hogy szopni szeretne.

A reflexeket maga a testhelyzet váltja ki, így ha a szülést követő első nap során, rendszeresen 2-3 órákat az édesanyán töltő újszülött nem kezd el szopni, érdemes orvos véleményét kérni. A laza anyai testhelyzet és az anya teste felé forduló, azzal szorosan érintkező csecsemő kapcsolata, reflexeket aktiváló “illeszkedése” akkor is működik, amikor a baba alszik, vagy félálomban van, ilyenkor is képesek a kisbabák rátalálni az anyamellre. Amikor az anya szabadon maradt kezével segíti a babát, a talp, lábfej simogatásával, paskolásával önkéntelenül is a száj és a nyelv szopást segítő reflexeit váltja ki.

A fordítást Patik Réka, a La Leche Liga Magyarország csoportvezetője készítette. Forrás: La Leche LigaBővebb információ a szoptatásról a La Leche Liga honapján található.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Készüljünk a szoptatásra!
  • Könyv a szoptatásról
  • Bevezetés a szoptatásba
  • Mi kell az igény szerinti szoptatáshoz?
  • A szoptatás fontosságáról