Kisgyerek

Balesetveszélyes lehet a kocsiban a télikabát a gyereken

Télen gyakori látvány, hogy a gyerek overálban, vagy vastag kabátban ücsörög az autós gyerekülésbe követve. A szakértők szerint ez nagy hiba, mert a télikabát balesetveszélyes.
2017. Január 12.

Hatalmas hiba lehet, hogyha a szülők télen a vastag télikabátot rajta hagyják a gyereken, és úgy teszik be a kicsit az autós ülésbe. Sőt, nem csupán hatalmas, de halálos hiba is lehet – írja a today.com.

A Kids and Cars (Gyerekek és Autók) műsorban be is mutatták, miben rejlik a potenciális veszély. Amikor a gyereken rajta van a vastag télikabát és bekötjük őt az ülésbe, nyilván figyelünk a kényelmére, hogy ne húzzuk a pántokat túl szorosra. Ám ilyenkor a hevederek gyakran veszélyesen lazák.

Egy hivatalos törésteszten egy tesztbabán szimulálták is a helyzetet, az eredmény pedig ijesztő. A látszólag stabilan bekötött tesztbaba az ütközés során simán kiesett, hiszen a kabát és a laza hevederek nem tartották meg őt az ülésben.

Szakértők azt tanácsolják, az autóban inkább vegyük le a gyerekről a kabátot, és terítsük rá azt, vagy egy takarót hogy melegen tartsa. Másik megoldás az autó bemelegítése azelőtt, hogy a gyereket beültetjük.

A tanács egyébként a felnőttekre is érvényes, hasonló okok miatt sokkal biztonságosabb, ha a kabátot levesszük magunkról autózás közben.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Ha a baba utálja az autóshordozót
  • Mikor kell autósülést váltani?
  • Ez nem gyerekjáték – Biztonsági gyermekülés