Kisgyerek

Öt gyerekből kettő biztonsági öv vagy rögzítés nélkül utazik

A hátsó ülésen utazók közül sokan nem használják szabályszerűen a biztonsági övet, vagy egyáltalán nem használják.
2023. Február 19.
biztonsági öv
(Kép forrása: Getty Images)

A rendőrség 2022-es felmérése szerint ötből két gyermek biztonsági öv nélkül, vagy nem megfelelően rögzítve utazik gépjárművekben a magyarországi közutakon, írja az Autószektor.

A hátsó ülésen utazó emberek közel fele nem szabályszerűen használja a biztonsági övet a statisztika szerint, vagy egyáltalán nem kapcsolja be magát.

Az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság 2022-es országos adatai szerint a személygépjárművekben:

  • a járművezetők 88,5 százaléka,
  • az anyósülésen utazók 87,3 százaléka,
  • és a hátsó ülésen utazók 57,1 százaléka használta helyesen a biztonsági övét.

Az út menti megfigyelések alapján az arra kötelezett gyermekeknek csupán 60,9 százaléka utazott gyermekbiztonsági rendszerben megfelelően rögzítve. A gyerekek további 25 százalék ugyan ilyen rendszerben ült, de láthatóan nem volt becsatolva, vagy csak a felnőtt biztonsági övvel rögzítették. Míg a gyerekek 14 százaléka teljesen védtelenül utazott a személygépjárműben.

Az övviselési hajlandóság, és a gyermekbiztonsági rendszerek alkalmazásának aránya a hétvégi időszakban kedvezőbb volt, mint a hétköznapokon.

Az adatok alapján a közúti balesetek 28 százalékának a gyorshajtás az oka. A balesetek 26 százalékát az elsőbbségi jog megsértése eredményezte, a kanyarodásra vonatkozó szabályok meg nem tartása pedig a balesetek 15 százalékának volt az oka. A halálos balesetek bekövetkezésének további okai az ittas vezetés, a vasúti átjárókban történő közlekedés szabályainak meg nem tartása, valamint a biztonsági öv szabályszerű viselésének elmulasztása volt.

A kisbabák és a kisgyerekek számára három alapvető típusú autósülés létezik, ezek a hátrafelé néző, az előre néző, valamint a hátrafelé nézőből előre nézőre alakítható. Korábbi írásunkban összegyűjtöttük egy korosztályonkénti útmutatóban, hogy mi alapján érdemes kivlasztani az autós gyerekülést.