Kisgyerek

Milyen gyakran kell az autós babaülést tisztítani? Meglepő választ adott a gyerekorvos

Tedd a szívedre a kezed és áruld el: te mikor tisztítottad ki utoljára az ülést? Nyugalom, valószínűleg nem vagy vele egyedül...
2023. Május 23.
Autós ülés
Fotó: Getty Images/RyanJLane

Az autós babaülés kicsit mostohagyerek, legalábbis a mindennapi használati tárgyak mellett. Egyrészt nincs állandóan szem előtt, másrészt ez csak egy ülés, a székeinket sem tisztítjuk minden nap, nem igaz? Jogosan merül tehát fel, hogy milyen időközönként lenne ideális a tisztítása. Akkor, amikor a gyerek összemaszatolja? Pisibaleset után? Vagy rendszeres időközönként?

Alisa Baer gyermekorvos szerint: 

Ha a gyermek tisztán tartja, soha nem kell kimosni.

Meglepő válasz. És normális, ha sokan vitatkoznak ezzel. Baer hozzáteszi, hogy válasza csak abban az esetben működik, ha a kicsi nem eszik az autóban és ha szobatiszta. Máskülönben a morzsa lehullhat, beeshet a heveder rögzítőjébe, ez pedig már biztonsági kockázatot jelent. (A szobatisztaságot nem részleteznénk, nyilván magától értetődő, miért kell baleset esetén tisztítani az ülést.)

Babaülés

Fotó: Getty Images/Patrik Giardino

Az élelmiszer könnyen beszennyezheti az autósülést, és ha nincs megfelelően tisztítva, megzavarhatja a biztonsági funkciókat. A gyerekorvos szerint különösen óvatosnak kell lenni az olyan omlós vagy olvadó ételekkel, mint a granola, gabonapelyhek vagy csokoládé, amelyek bejuthatnak a hevederszíjak megfeszítésére használt részbe.

Azok a kis ételszemcsék eljuthatnak oda, ahol a reteszelő mechanizmus nem tapad megfelelően, és a hevederek megcsúszhatnak” – mondja.

Ugyanez elmondható a csatról is, ha vizes lesz és rozsdásodni kezd, vagy morzsa kerül bele, máris elveszti a funkcióját. Egy balesetnél pedig ez végzetes következménnyel is járhat.

Baer tehát azt javasolja, hogy érdemes az étkezéseket az autón kívül megejteni. Ha ez nem megoldható, akkor száraz fogkefével nagyon könnyű a résekbe benyúlni és kiszedni az esetleg maradékokat. Ha pedig ennél is alaposabb tisztításra van szükség, ő az autósülés gyártójának ajánlásaira támaszkodik, és a szülőknek is ezt javasolja.

via

Ez is érdekelhet!