Kisgyerek

Üvölt, kiabál, hisztizik – Mit tehetsz, ha a baba gyűlöli az autós ülést?

Csak ebben van biztonságban egy kisgyerek, de a többségüknek nem a kedvence...
2022. December 28.
gyerek autósülés
Fotó: Getty

Vannak babák, akiknek semmi bajuk nincs sem az autózással, sem az autósüléssel, sőt, abban alszanak a legjobban. De ha te a kevésbé szerencsések közé tartozol, akkor ismered azt a típust, aki már akkor rugdos, üvölt és tiltakozik, amikor becsatolod, és aztán folytatja a dolgot egészen addig, amíg megérkezel. Az ilyen szülők sokat gondolkodnak azon, vajon megéri-e egyáltalán elhagyni a házat…

Nehéz dilemma, mert az autósülés óvja a kicsi biztonságát, védi a fejét és a gerincét egy esetleges ütközésnél, tehát elengedhetetlen. Sajnos azonban a babák nem értik ezeket az előnyöket. Ők csak azt tudják, hogy el kell szakadniuk anyától, és alig tudják megmozdítani a tagjaikat.

Ha pedig úgy kell vezetned, hogy valaki végig hangosan sír melletted, az komoly stresszforrás, és persze nem segíti a koncentrációt. A babasírás egyébként még azokban is pánikot gerjeszt és növeli a pulzusszámot, akik maguk nem szülők – így van „kitalálva” épp azért, hogy egy magatehetetlen gyermek biztosan segítséget kapjon.

Dr. Teri Mitchell szerint az a fajta sírás, amit a kocsiban hallunk, az úgynevezett ’szeparációs szorongásos sírás’. Akkor lép fel, amikor a baba megijed a különléttől, az elszakadástól. Ez ugyan egy teljesen egészséges reakció, a túlzottan erős sírás vezethet rekedtséghez, hányingerhez, hányáshoz – ami persze külön veszélyforrás menet közben az autóban – nyilatkozza a mother.ly cikkében.

Mit tehetünk?

Azt nem állítjuk, hogy a babasírás rögtön eltűnik, de pár dologgal azért kísérletezhetünk a stressz enyhítésére.

1. Kényelem már a legelején

Ha egy baba sír az autóülésben abban a pillanatban, amikor becsatolják, nem valószínű, hogy megnyugszik az út hátralévő részében. Ezért az ülést már az elején tegyük a lehető legkényelmesebbé! Döntsük hátra, párnázzuk ki!

2. Próbautak

Tegyünk rövid próbaköröket, amikor ébren van a baba, hogy kellemes asszociációkat kapcsoljon az utazáshoz. Állítsuk le az autót, és üljünk a hátsó ülésre, játsszunk a babával, miközben be van kötve. Néha pedig üljünk át a vezetőülésbe, hogy szokja a dolgot!

3. Megfelelő üléstávolság

Több szülő szerint jobb, ha a babaülés háttámlája nem fekszik rá közvetlenül a vezető- vagy az anyósülésére, különben mindkét ülés mozgása rajta csapódik le. Jobb egy kis távolságot hagyni.

4. Nem mindegy a ruházat

A túlöltöztetés az egyik legrosszabb, ami a kocsiban történhet, hiszen nem elég, hogy a kicsi nem tud mozogni, még melege is van. Ha van megfelelő fűtésünk, akkor ne sálban, sapkában, kabátban ültessük a babaülésbe, hanem ezek nélkül. Így mozgástere is több marad. Elég ráadni a kabátot, amikor kiszállunk. Persze ha overallt hord, akkor rövid utakon nem muszáj variálni, attól talán csak még feszültebb lesz – és persze mi is.

5. Aludja át!

Ha csak tudjuk, szervezzük az utunkat az alvásidőre! Amint kinyitja a szemét, már meg is érkeztünk. Hát nem jobb így mindenkinek?

6. Egy jó dal csodaszer lehet

Sokan gondolják, hogy ha énekelnek, az megnyugtatja a picit. Van, akinél beválik, van, akinél nem, és ennek igazán semmi köze a tehetségünkhöz. Ha zenét kapcsolunk, az is jó lehet, állítólag kétszer olyan gyorsan megnyugtatja a babákat, mintha csak beszélnénk hozzájuk.

7. Óvatosan a reflux-szal!

Hasfájós babákkal sosem szabad közvetlen étkezés után elindulni, hiszen ha nem tudnak mozogni, nem tud távozni a levegő sem.

8. Végső soron

Egyik tipp sem segít? Csak a legszükségesebb okokból utazzatok, végy nagy levegőket, és tudd, hogy ez a korszak hamar elmúlik!