Kisgyerek

Ezzel az 5 dologgal ronthatod el a bilire szoktatást

Megvan a megfelelő ideje, üteme és kell némi türelem is hozzá.
2023. Január 27.
Kis vécé vécépapír kacsa szobanövény
Kép: Getty Images

Tudjuk, hogy az oviba járás előfeltétele a nappali szobatisztaság, ezért minden szülő stresszel, akinek a gyereke adott év tavaszán még mindig egész nap pelenkában van, pedig mindjárt itt az ősz és az óvoda. Pedig a bilire szoktatást nem lehet sürgetni, a gyerek vagy megért rá, vagy nem. Lássuk, mi mindennel ártunk a folyamatnak.

Túl korán akarod kezdeni

Ezzel az a baj, hogy kontraproduktív lehet, csak megnehezítheti és meghosszabbíthatja a folyamatot. Nincs egyetlen, minden gyerekre érvényes időpont, amikor érdemes elkezdeni a pelenkáról leszokást. Árulkodó jelek: érdekli a bilizés, vécéhasználat, szól, mielőtt bepisil a pelenkába, elbújik, amikor kakil. A bilire szoktatás akár hónapokig is eltarthat, és fontos, hogy mindvégig türelmesek és támogatók legyünk. Ha már három hónapja próbálkozol sikertelenül, lehet, hogy a gyereked még nem áll készen – várj néhány hetet, és próbálkozz újra.

Rossz az időzítés

Nem biztos, hogy néhány héttel a kistesó megszületése előtt, a költözés kellős közepén vagy épp bölcsiváltáskor kell elkezdeni a folyamatot. A kisgyerekek szeretik a rutint, ha bármi felborul, kizökkenti őket a megszokott ritmusból. Ezt felesleges tetézni, szinte biztos, hogy kudarc lesz a vége.

Erőlteted

Igen, mindannyian hallottunk arról, hogy minket egy-másfél évesen a bilire ültettek, felszólítottak, hogy mától csak ide és…állítólag ment is mint a karikacsapás. Vagy csak megszépíti az idő az emlékezetet. Ez ugyanis nem így működik, az idegrendszeri érettség a kulcs, amit nem lehet sürgetni.

Ha már bilire ül időnként, akkor ne sürgesd, lehet, hogy eleinte nagyon sok időt tölt rajta. Ha noszogatod, nyomasztod az idővel, akkor lehet, hogy elkezdi visszatartani a székletét, ami nagyobb bajokhoz is vezethet.

Megbünteted, mert bepisilt

Semmit sem érsz el azzal, ha dühös leszel és megbünteted vagy leszidod, ha nem ül időben a bilire. A kudarcok természetesek, és a szidás csak csökkenti az érdeklődését, sőt félni fog attól, hogy hibázik és ezzel felidegesít téged. Türelem.

Nem kérdezed

Időnként érdemes megkérdeznek – ha már benne vagytok valamelyest a folyamatban -, hogy nem kell-e pisilnie. A gyerekek könnyen belefeledkeznek a játékba és nem érzik teljesen, hogy meddig tudják még tartani magukat. Ne hagyd teljesen magára ebben a folyamatban.

Forrás: babycenter.com