Kisgyerek

4 hazugság a bilire szoktatásról, amire bár soha ne hallgattam volna

Fogalmam sem volt, mire vállalkoztam, amikor elkezdtem a bilire szoktatást, de a folyamat során rengeteget tanultam.
2024. Március 13.
Mackó bilin
Kép: Getty Images

A bilire szoktatás hatalmas lépés a gyermek fejlődésében. Emlékszem, amikor a férjemmel úgy döntöttünk, hogy itt az ideje a pelenka elhagyásának. Hullámvasút volt, de visszatekintve számomra is tanulságos élmény volt. Sokat tanultam arról, hogy bízzak a fiamban, hogy ismeri a testét, hogy ne hallgassak a hazugságokra és a bilire szoktatási mítoszokra, írja Deena Campbell a mother.ly cikkében. És valóban mindannyiunk számára tanulságos időszak a szobatisztasággal próbálkozás, Campbell szerint ő is bedőlt néhány mítosznak, amire nem kellett volna hallgatnia. Íme.

Kétévesen kell elkezdeni

Van egy barátom, akinek 11 hónapos kisfia van, és nagyobb kedve van bilire ülni, mint az én 4 évesemnek. Bárhová is esik a gyermeked a bilire szoktatás spektrumán, az rendben van. Nincs tökéletes kor, ami minden gyereknek megfelelő, mindenki a saját tempójában és saját érettsége szerint lesz szobatiszta. Akkor is, ha ott van az a bűvös 3 éves kor: az óvodaérettség.

Mennyivel könnyebb lesz majd, ha szobatiszta lesz

Nem feltétlenül. Ha elmentek valahova, lehet, hogy pelenkát már nem kell magaddal vinni és elég lesz egy kisebb táska is, de őszintén nem a pelenka foglalta a legnagyobb helyet. Az új korszakba is bele kell rázódni, amíg még csak ismerkedtek az új helyzettel, nem biztos, hogy könnyebb lesz. Jönnek majd az új kérdések: férfi vagy női mosdó? Állandóan kérdezgetni fogod, hogy nem kell pisilnie. Nem könnyebb lesz, hanem más.

Ha csak egy alsóneműt adok a gyerekre, az arra ösztönzi, hogy a bilire menjen

Bárcsak igaz lenne. Amikor alsóneműt adtam a fiamra, megdöbbent. Mintha azt kérdezte volna: “anya, mi ez a puha ruhadarab?”A “nagyfiús nadrág” viselése nem késztette arra, hogy ráüljön a bilire.

A bilire szoktatás vagy annak hiánya a szülőséged tükörképe

Valamiért sokan azt gondolják, hogy a gyermekeik sikerei és kudarcai közvetlenül tükrözik azt, milyen szülők ők. Ez néhány esetben igaz, de nem akkor, amikor a bilire szoktatásról van szó. A gyerekek akkor tanulnak meg szobatiszták lenni, amikor megérnek rá, nem pedig akkor, amikor mi akarjuk. És ha nehezen megy, az sem azt jelenti, hogy rossz anya vagy.