Terhesség

Aranyér: amikor az erőlködés bajt okoz

Születése óta minden ember hordoz egy szép nevű anatómiai képletet, az aranyeret. Az emberek többsége - legalább egyszer - azt is megtapasztalja, milyen az, ha ezzel a visszér gomolyaggal valami történik, és kialakul az aranyérbetegség.
2015. Február 23.

Vérzésre hajlamos csomó: ezt jelenti a betegség latin neve, a nodus haemorrhoidalis. Aranyérbetegség mindkét nemnél és az életkortól függetlenül előfordulhat, kialakulása az életmóddal szoros kapcsolatban áll. Aki ülőmunkát végez, keveset mozog, és étrendje nem tartalmaz elegendő mennyiségű rostanyagot, nagyobb eséllyel fog találkozni a problémával.

De a stressz, a zsírban dús menü, a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás is elősegítheti e kínos kór megjelenését – igazi népbetegségről, civilizációs ártalomról beszélhetünk az alfelünket érintő baj kapcsán. Az is biztos, hogy minél idősebb valaki, annál nagyobb az esélye, hogy aranyere legyen: az ötvenes korosztály ötven, míg a hatvanasok hatvan százaléka érintett.

A pontos ok ismeretlen

Az aranyér a végbélnyílás közelében található, nyálkahártyával fedett érgomolyag. Ez a gomolyag begyulladhat, vérezhet, megnagyobbodhat, esetenként kifordul, alvadék képződik benne, s ilyenkor fájdalmassá válik. Külső és belső aranyeret lehet megkülönböztetni: ez attól függ, merre helyezkednek el a végbélnyílástól. Aranyér betegség kialakulásának számos oka lehet, egyebek mellett például fokozott hasüregi nyomás és örökletes kötőszöveti gyengeség is állhat a megjelenése mögött.

Erőfeszítés, genetikai hatás

Az aranyér talán leggyakoribb közvetlen kiváltó oka a székelés közbeni erőlködés. Ez az állapot nyilván azoknál fordul elő gyakrabban, akik székrekedéssel küzdenek, amit a helytelen, rostban szegény táplálkozás válthat ki. De aranyeret a gyakran, nagy súlyokat emelők is kaphatnak, ugyanígy az ülőmunkát végzők, a túl szűk ruhát viselők is esélyesebbek a bajra.

Nőknél a terhesség alatt a kismedencei vénákra nehezedő nyomás, a vértérfogat növekedése, illetve a szülés közbeni erőfeszítés miatt alakulhat ki a kellemetlen állapot. Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni ezzel kapcsolatban, hogy van olyan nő, aki több gyermeket is a világra hoz anélkül, hogy aranyere alakulna ki, míg másoknál egyetlen terhesség is elég. Ez a genetika hatását jelzi: ha a családban többeket is érint a betegség, az a vénafal és a kötőszövet gyengeségére utal – ez pedig örökölhető.

Szerencsére a kismamák nagy része, akik a terhesség és a szülés miatt váltak aranyeressé, csak átmenetileg szenvednek a problémától: a baba megszületése után rendeződik az állapot, az aranyeres csomók visszafejlődnek.

Fokozatok és tünetek

Négy stádiumra osztható a betegség súlyossága. Míg az első csoportba a megnagyobbodott, vérzékeny, de még nem előeső, a következő fokozatba a már előreeső csomók tartoznak. Súlyosabb a helyzet, ha a spontán visszahúzódás nem történik meg, s az már a negyedik stádiumot jelzi, ha az aranyér a végbélnyíláson kívülre kerül, és nem is lehet visszahelyezni.

Az aranyér tünetei időszakosan jelentkeznek, vagyis időnként panaszmentes a beteg. A vérzés az, ami sokakat megrémít: az aranyeres vérzés jellemzője, hogy mindig székeléskor lép fel, azután megszűnik. Amikor már előrehaladottabb a betegség viszketés és váladékozás is súlyosbítja az amúgy sem kellemes helyzetet. A diszkomfort érzést még az is fokozhatja, hogy a beteg úgy érzi, mintha nem tudta volna teljesen kiüríteni a székletét: ez állandó feszülést okoz a végbéltájékon.

Aranyér: ne halogassuk az orvoshoz fordulást

Ne szégyelljük!

Sok beteg kínosnak érzi a baját, nem szívesen fordul orvoshoz, pedig ezt minél előbb meg kell tenni, hiszen pontos diagnózist, megfelelő kezelési módot és menetrendet csak a szakember adhat. Azért is kihagyhatatlan a vizsgálat, mert vannak az aranyérhez hasonló tüneteket mutató betegségek, például a jó- vagy rosszindulatú végbéldaganatok, amelyek időben felfedezve jól gyógyíthatók.

Az aranyér kezelése annak súlyosságától függ, s több módszer is létezik. Az egyik lehetőség, hogy gyógyszert fecskendeznek a csomóba, ami elzárja a vénát. De az is megoldás lehet az első- és másodfokú belső aranyereknél, hogy azokat gumigyűrűvel szorítják le, ami az aranyér elhalást és lelökődését okozza. Bármely megoldást is választja az orvos és a beteg: a kezelésnél az a legfontosabb, hogy megszüntessék az ér vérellátást. Műtétre csak a harmadik és negyedik stádiumban levőknél kerül sor.

Kapcsolódó cikkeink: