Terhesség

Babavárás és aranyér: mi segíthet?

Igazi népbetegségként kell beszélnünk az aranyérről, amivel élete során - legalább egyszer - majdnem mindenki találkozik. A nőknél különösen gyakori, főleg a terhesség alatt, illetve szülés után.
2015. Február 23.

Miért alakulhat ki ebben az örömteli időszakban ez a kellemetlen betegség? Az aranyér a végbélnyílás közelében elhelyezkedő, nyálkahártyával fedett érgomolyag, melynek szerepe van a szabályos végbélműködésben és széklettartásban.

A bajt az okozza, ha valamilyen okból az érgomolyagot rögzítő kötőszövet megnyúlik, az érgomolyag a végbélcsatornából előesik, begyullad, fáj, vérzik, vagyis kialakul az aranyérbetegség. A gond kialakulásban – a kötőszövetek örökletes gyengesége mellett – szerepet játszhat a fokozott hasüregi nyomás: ez székrekedésnél, nehéz, fizikai munkánál, sportban a súlyemelőknél, és terhesség alatt, a megnövekedett méh terhe miatt jöhet létre.

A betegség – amit a csomók előesése és a tünetek súlyossága alapján négy stádiumba lehet sorolni – felbukkanása az életmóddal is szoros kapcsolatban áll: aki ülőmunkát végez, keveset mozog és rostokban szegény táplálkozás, elégtelen folyadékbevitel jellemzi az étrendjét, annak nagyobb az esélye a kialakulására.

Átmeneti állapot

Nőknél a terhesség alatt a kismedencei vénákra nehezedő nyomás, a vértérfogat növekedése, illetve a szülés közbeni erőfeszítés miatt alakulhat ki aranyér. Ez különösen azoknál a nőknél gyakori jelenség, akik a terhesség alatt is szenvedtek aranyértől vagy visszerektől.

Bár az időszakos, a babavárás és szülés miatt előforduló aranyerességről pontos adatokat nem tudunk, de a probléma nem ritka, a szülő nőknek legalább hatvan-hetven százalékát érinti. Szerencsére a kismamák nagy része – akiknél a terhességgel és a szüléssel összefüggésben jelentkezett a probléma – csak átmenetileg szenved e gondtól: a baba megszületése után rendeződik az állapot, az aranyeres csomók visszafejlődnek.

Természetes hatóanyagok

Ám a fájdalmat és a gyulladást – még ha rövid ideig kínozná is a kismamát – mindenképpen enyhíteni kell. Súlyosabb esetekben feltétlenül keressünk fel proktológus szakorvost: többféle eljárás is alkalmazható ma már a fájdalmas, vérző csomók megszüntetésére. Enyhébb esetek kezelésére az életmódbeli változtatások – rostdús táplálkozás, nem megerőltető mozgás, bő folyadékfogyasztás – mellett helyi készítmények (kúp, kenőcs) alkalmazása is eredményes lehet.

A helyi kezelés célja a panaszt okozó tünetek gyors enyhítése: a fájdalom, a vérzés és a viszketés csillapítása, a gyulladás csökkentése.

Babavárás és aranyér: mi segíthet?

A hialuronsavat, gyulladást és ödémát csökkentő, valamint érösszehúzó hatású növényi összetevőket- körömvirág, tigrisfű, vadgesztenye, aloe vera, teafa, édesgyökér – tartalmazó Proktis-M kúp és kenőcs természetes segítség lehet a csomók kezelésében. Komplex összetételüknek köszönhetően hatékony ápolják az érintett területet, hogy a kismamák csak arra figyelhessenek, ami a legfontosabb: az új családtagra.

Várandósság és szoptatás alatt a készítmény alkalmazását meg kell beszélni a kezelőorvossal.

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!